Kako učinkovita je psihoterapija?

Psihoterapija je zelo učinkovita terapija, vendar pa se tega žal zaveda vse premalo ljudi. Vsaj v Sloveniji je tako, da tisti, ki so jo že preizkusili, dobro vedo, kako učinkovita je, ostali pa nanjo velikokrat ob težavah niti ne pomislijo. Pa bi lahko, saj bi jim v veliko primerih lahko zelo učinkovito pomagala prebroditi krizne situacije, spet najti življenjski smisel in drugače pogledati na kakšen dogodek, ki jih obremenjuje ali povzroča težave. Še tako nemogoča težava, za katero na prvi pogled ne obstaja prav nobena rešitev, se z ustrezno strokovno podporo lahko premaga!

Individualni pristop za reševanje raznolikih težav

Zagotovo velja, da ne obstaja prav noben človek, ki ne bi imel kakšne težave, pa čeprav je na zunaj lahko njegovo življenje videti popolno. Hkrati pa zagotovo velja tudi, da so težave prav vsakega od nas zelo različne, zato se je reševanja treba lotiti individualno. Psihoterapija je učinkovita pri spopadanju z zelo raznolikimi težavami prav zaradi tega, ker gre načeloma za individualni pristop. Načeloma sicer lahko poteka tudi v paru ali skupini, vendar pa gre tudi pri reševanju težav v medsebojnih odnosih še vedno za individualni pristop, torej se strokovnjak psihoterapevt posveti vsaki osebi posebej in njenim težavam.

Premagajte travme, anksioznost in depresija

Ne glede na to, ali vas mučijo različne travme, strahovi, fobije, anksioznost, depresija, ste pod velikim stresom ali pa imate kakšno drugo težavo, vam psihoterapija gotovo lahko pomaga. To, kako učinkovita bo, pa je v prvi vrsti odvisno ne le od kvalitete terapevta, ampak tudi od vas in od tega, koliko energije, moči, truda in vztrajnosti ste pripravljeni vložiti v reševanje vaših težav in v to, da jih boste nekoč premagali in zaživeli drugače, bolje.

K reševanju težav pristopite aktivno!

Najslabša možnost je, da ob težavah enostavno obupate in se z njimi ne spopadate. Vsi vemo, da so težave včasih lahko tako velike, da preprosto ne vemo, kako se spopasti z njimi, poleg tega pa v tisti situaciji v sebi težko zberemo moč in energijo, da jih premagamo. Že to, da v sebi najdete moč in pogum, da poiščete strokovno pomoč, kaže na to, da boste naredili vse, kar lahko zato, da težave premagate. Kaže na to, da se boste odločili za aktiven in ne pasiven pristop, zaradi česar bo psihoterapija zagotovo bolj učinkovita.