Alergeni v organski kozmetiki

allergens in cosmeticsImate zelo občutljivo kožo ali pa veliko alergij? Potem je prav, da ste pazljivi pri uporabi različnih kozmetičnih izdelkov oziroma da izberete čim bolj naravni oziroma morate zelo paziti, katere sestavine vsebujejo. Najboljša izbira je certificirana in kakovostna organska kozmetika, kakršna je recimo kozmetika Essentiq Cosmetics, saj so alergeni v organski kozmetiki veliko manj prisotni oziroma jih praktično ni.

Slednja namreč vsebuje kar 98–99 % popolnoma naravnih oziroma organskih sestavin. Preostali delež pa sestavljajo različne aktivne sestavine, kot so na primer vitamini, različni neškodljivi stabilizatorji in  konzervansi. Če ste nagnjeni k alergijam ali pa imate občutljivo kožo, vas gotovo zanima, kakšne konzervanse vsebuje. Pri konvencionalni kozmetiki so namreč prav konzervansi lahko problem za alergike in tiste z občutljivo kožo, zato je pred nakupom izbranega izdelka zelo pomembno preveriti, katere konzervanse vsebuje oziroma predvsem, če določenih škodljivih konzervansov izdelek res ne vsebuje. To so na primer silikoni, parafini in mineralna olja, polietilen glikol oziroma PEG, etilen oksid oziroma EO, pa tudi parabeni, fenoksietanol, viri formaldehida ter različna sintetična barvila. Essentiq Cosmetics teh sestavin ne vsebuje, kar je vsekakor velika prednost.

Alergeni v organski kozmetiki se tako lahko skrivajo le v naravnih snoveh, zato velja tudi pri tem nekaj previdnosti. Če ste recimo alergični na pšenico, se morda velja izogniti izdelkom, ki vsebujejo pšenične proteine, s tem pa tudi gluten. Pri Essentiq Cosmetics je to jasno označeno na embalaži oziroma v opisu izdelkov na spletu, načeloma pa je večina njihovih izdelkov tudi brez glutena.

Dodana je tudi zelo natančna deklaracija o alergenih, kar se nanaša predvsem na dišave, ki so zelo skrbno izbrane ter imajo IFRA certifikat, ki dokazuje, da so varne za uporabo. Poleg tega pa boste v organski kozmetiki našli le največ 0,2 % dišav, kar močno zmanjša možnost, da bi vam ta povzročala kakršne koli alergije. Če imate težave z njimi, so zato čim bolj naravni in certificirani izdelki, pri katerih so vse sestavine jasno navedene in specificirane, najboljša izbira!