Vrste parketa, ki so najbolj primerne za bivalne prostore

Prenavljate svoj dom? Ob tem je treba poskrbeti tudi za izbiro talne obloge. Pri tem so nam na voljo vinil, keramika, laminat, pa tudi različne vrste parketa. Za kakšno talno oblogo se odločiti? To je odvisno od vaših želja in tega, za kakšno vrsto prostora gre. V kopalnici se tako navadno odločimo za keramiko, podobno tudi v kuhinji in v veži izberemo talno oblogo, ki je nekoliko bolj odporna na vlago, v ostalih bivalnih prostorih pa se navadno odločimo za talno oblogo, ki pripomore k prijetnejšemu bivanju.

Kakšno talno oblogo izbrati?

vrste parketaVsaka talna obloga ima nekoliko drugačne lastnosti in videz. Že različne vrste parketa se med seboj lahko razlikujejo, še večja pa je razlika med laminati in vinilom ali keramiko. Vse naštete talne obloge so sicer primerne tudi za uporabo v bivalnih prostorih, vendar pa se keramika uporablja predvsem v kombinaciji s talnim gretjem, saj so sicer takšna tla lahko precej hladna na otip. Poleg tega je keramika tudi precej trd material, zato ni tako zelo prijeten za hojo. Zaradi tega se je morda bolje kot zanjo odločiti za kakšno drugo možnost.

So tudi vam všeč talne obloge z videzom lesa?

Zanimivo pa je, da se ljudje pogosto odločijo za talno oblogo v videzu lesa, ne glede na to, ali izberejo keramiko, vinil, laminat itd. Videz lesa je večini ljudi všeč, saj v prostor vnese toplino. Zaradi tega se postavlja vprašanje, zakaj sploh izbrati talno oblogo, ki s svojim videzom posnema videz lesa, če pa se lahko odločite za leseno talno oblogo. Različne vrste parketa so npr. odlična izbira, če vam je všeč les, poleg tega pa ne gre zgolj za njegovo imitacijo, ampak lahko pravi les občutite tudi na dotik, kar omogoča izvrsten občutek pri hoji.

Če so vam všeč talne obloge z videzom lesa, potem velja razmisliti o parketu, ki predstavlja idealno talno oblogo za bivalne prostore. Pri tem imate na razpolago najrazličnejše vrste, med katerimi lahko izbirate, pa naj si gre za različice iz masivnega lesa ali druge, cenejše variante. Pri tem naj vas vzdrževanje in obraba prav nič ne skrbita, saj dandanes obstajajo kakovostna sredstva za zaščito lesa, poleg tega pa je ta navadno že vnaprej tudi tovarniško obdelan tako, da je čim bolj odporen.