V čem vitamin D tako poseben?

Vitamin D je v marsičem precej poseben. Njegova glavna in najbolj pomembna lastnost je, da nastaja v našem telesu oziroma njegova sinteza Vitamin D boj proti virusompoteka v koži, za njegov nastanek pa so ključni sončni žarki. Natančneje povedano, gre za UVB žarke, ki se jim je sicer ni dobro pretirano izpostavljati, saj lahko poškodujejo kožo, povzročajo sončne opekline, prezgodnje staranje kože ali v najhujšem primeru celo kožnega raka. Kljub temu pa so ključni za to, da naše telo dobi vitamin D – v članku si preberite, kako ga lahko dobite tudi brez škodljivega izpostavljanja soncu in tako torej brez nepotrebnega tveganja za vašo kožo.

Je izpostavljanje soncu škodljivo?

Kot že rečeno, vitamin D dobimo s pomočjo UVB sončnih žarkov, nato pa se tvori na koži. Pretirano izpostavljanje soncu oziroma UVB žarkom je prav gotovo škodljivo, vendar pa lahko z nekaterimi ukrepi to počnemo tudi varno. Nikoli se ne smemo soncu izpostavljati sredi dneva, sploh pa to velja za poletne mesece, saj je takrat intenzivnost sončnih žarkov najvišja. Če torej želite dobiti vitamin D po naravni poti, a ne želite tvegati težav s kožo in škodljivih vplivov UVB žarkom, potem upoštevajte naslednje napotke:

  • soncu se nikoli ne izpostavljate med 10. in 16. uro, ampak pred tem ali po tem, ko žarki niso več tako močni,
  • za to, da vaše telo dobi vitamin D, je dovolj že 10 minut na soncu, zato ni potrebno nobeno sončenje, ampak zgolj preživljanje časa na prostem,
  • poleti bodite še posebej previdni pri izpostavljanju soncu oz. se temu sploh ni treba izpostavljati, saj je sončne svetlobe vsepovsod dovolj, zato vam za vitamin D poleti ni treba skrbeti,
  • na višji nadmorski višini so sončni žarki močnejši, zato se je treba pred njimi tam še toliko bolje zaščititi,
  • če potujete na območje v bližini ekvatorja, se zavedajte, da so tam sončni žarki še posebej močni in se ustrezno zaščitite pred njimi.

Vitamin D kot prehranski dodatek

Obstaja pa še ena možnost, da vaše telo dobi vitamin D brez izpostavljanja škodljivemu vplivu UV sončnega sevanja – to je z jemanjem prehranskega dodatka. Slednji lahko enako učinkovito nadomesti ves vitamin D, ki ga potrebuje vaše telo, in to v ravno pravšnji količini ter brez nepotrebnega izpostavljanja škodljivim vplivom sončnih žarkov oziroma UV sevanja.

Jemanje prehranskega dodatka je varno in enostavno ter ne vzame veliko časa, ob enem pa z njimi telesu nudite točno tisto, kar to potrebuje. Pri tem pa je pomembna še ena stvar: v poletnem času je vitamin D možno dobiti po naravni poti, v zimskem času pa to sploh ni mogoče. Četudi se v zimskem času izpostavljate soncu, to ne pada pod pravim kotom, da bi se lahko na vaši koži sploh tvoril vitamin D. Tega torej v zimskem času na našem geografskem območju sploh ni možno dobiti po naravni poti, zato edino možnost za to predstavlja prav ustrezen prehranski dodatek. Slednjega je najbolje začeti jemati že jeseni, ko poletne zaloge v našem telesu počasi začenjajo pojenjati, sploh ker se takrat začne tudi čas virusov in okužb, ki se jim z jemanjem prehranskega dodatka lahko izognete.