Putika znaki in rešitve za umiritev napada

Putika – znaki se kažejo kot težave s sklepi in tkivi, največkrat na nogah, lahko pa tudi na rokah. Sklepi in tkiva zaradi napada te bolezni, ki jo lahko imenujemo tudi protin ali urični artritis, postanejo pordeli in otekli, navadno pa tudi zelo močno boleči. Vse našteto vpliva na slabšo gibljivost sklepa in neprijetno počutje. Pri nekaterih se ob napadu bolezni pojavi tudi povišana temperatura, lahko pa napad mine tudi brez nje. Vsekakor je vsak takšen napad zelo neprijeten in se mu je bolje izogniti. V članku navajamo tudi nekatere ukrepe, s katerimi lahko preprečite takšne napade oz. jih omilite ali umirite.

Putika = Otekli palci na nogah in drugi sklepi

Putika dietaPutika – znaki se največkrat pokažejo dobesedno čez noč. Zaradi njih se lahko bolnik zbudi že sredi noči ali pa se znaki putike pokažejo zjutraj, ko zaradi močne bolečine bolnik težko vstane, saj ga močno bolijo nekateri sklepi na telesu. Kateri sklepi bodo prizadeti, se od bolnika do bolnika razlikuje. Največkrat pa so prizadeti:

 • sklepi na palcih na nogah, kjer se simptomi običajno najprej pojavijo,
 • gležnji,
 • kolena,
 • ostali prsti na nogah,
 • podplati,
 • sklepi prstov na rokah,
 • zapestja.

 

Putika znaki izzvenijo sami od sebe

Čeprav znaki za putiko v nekaj dneh izzvenijo sami od sebe, pa je bolečina tako neprijetna in močna, da je običajno skoraj nujno ukrepati. Sploh ker nekaj dni lahko traja tudi več kot teden. Zagotovo je zato pomembno poznati in uporabljati ukrepe, s katerimi si lahko pri takšnih težavah pomagate sami, ravno tako pa je marsikomu v olajšanje že to, če ve, da bo bolečina v določenem času minila. Obenem pa je predvsem dobro vedeti, kako takšne napade bolezni preprečiti, da do njih sploh ne pride.

Kako preprečiti napad bolezni?

Putika – znaki največkrat nastopijo zaradi uživanje prevelike količine purinov. Purini so snovi, ki so prisotne v različnih vrstah hrane, od rdečega mesa do morskih sadežev, najdemo pa jih tudi v alkoholnih in drugih pijačah ter številnih drugih živilih. Za preprečevanje napada bolezni je zato nujna ustrezna dieta, ki se je je treba striktno držati. Pri tem pa se je treba zavedati, da kljub dieti lahko do težav in napada vseeno pride, saj lahko do zagona bolezni pride tudi iz drugih vzrokov. Definitivno na zagon lahko vpliva tudi postenje oziroma vnos premajhne količine hrane v telo, zato je pomembno, da kljub dieti bolnik skrbi za zadosten kalorijski vnos. Hkrati pa kalorijski vnos ne sme biti prevelik, saj lahko na slabšanje težav vpliva tudi debelost oziroma prekomerna telesna teža. Čeprav bolezen ne izbira, pa se večkrat pojavi pri tistih s prekomerno telesno težo, zato je možno težave z njo lajšati ali jih preprečevati tudi s hujšanjem. Pri čemer se seveda ne sme postiti, zato mora biti dieta zelo premišljeno načrtovana.

Kako si pomagati, če pride do napada protina?

Če pride do napada protina, si lahko v veliki meri pomagamo tudi sami. Z različnimi metodami lahko ublažimo napad ter bolečino in poskrbimo za to, da vse skupaj hitreje mine. Te metode, s katerimi si lahko pomagamo, so:

 • mirovanje,
 • počitek, pri katerem je še posebej pomembno, da prizadeti sklep počiva na privzdignjenem mestu,
 • pitje večjih količin vode ali druge tekočine,
 • dietna prehrana,
 • ne uživanje alkohola,
 • jemanje zdravil, ki lajšajo bolečino in vnetja.