Kako poteka zdravljenje krčnih žil?

Zdravljenje krčnih žil je običajno kombinacija različnih metod. V prvi vrsti je treba poskrbeti za določene preventivne ukrepe in za to, da oseba čim manj stoji pri miru, ne izvaja težjih fizičnih del z dvigovanjem bremen, se ne izpostavlja daljšemu izpostavljanju vročini oziroma dolgotrajnemu namakanju v topli vodi in podobno. Prav tako je pomembno, da ne sedimo s prekrižanimi nogami ter da delamo vaje za prekrvavitev. Nato pa sledijo še drugi ukrepi, ki se jih izbere glede na to, kakšno je stanje.

Osnovni pregled stanja sicer lahko opravi že osebni zdravnik, ki vas nato po potrebi napoti naprej k specialistu, lahko pa se na samoplačniški pregled k njemu direktno odpravite tudi kar sami, saj boste tako še hitreje na vrsti. Pravočasno ukrepanje v primeru težav je namreč bistvenega pomena za uspešno zdravljenje in preprečevanje kakršnih koli nadaljnjih zapletov.

Športne aktivnosti, kompresijske nogavice in druge metode

Med preventivno ukrepanje spada tudi ukvarjanje z različnimi športnimi aktivnostmi, ki spodbujajo prekrvavitev. Med njimi je recimo zelo priporočljiva hoja, prav tako pa se priporoča plavanje, ples in kolesarjenje. Tudi tek je priporočljiv, vendar je hoja še boljša. Nikakor pa ni priporočljivo izvajati športov, pri katerih je treba dvigovati bremena oziroma takšnih, pri katerih se stoji na miru. V primeru, da so težave že večje, pa je treba začeti uporabljati kompresijske nogavice, prav tako pa obstajajo različna zdravila in mazila, s katerimi lahko lajšamo težave in preprečimo vnetja in rane.

Zdravljenje krčnih žil z operacijo

Ena od možnosti je tudi operacija, ki pomeni učinkovit način za reševanje težav. Operacija načeloma trajno popravi stanje, seveda pa je kljub temu priporočljivo tudi po njej izvajati preventivne ukrepe, da se težav ne ponovijo. Marsikomu pa operacija močno spremeni življenje na bolje, saj se ne pojavlja več otekanje nog, te niso več utrujene ali nemirne, pa tudi estetsko je stanje veliko boljše. Zato se operacija za zdravljenje uporablja vedno pogosteje, saj predstavlja odlično rešitev za vse, ki imajo težave s krčnimi žilami.