Kako poteka čiščenje zobnega kamna?

čiščenje zobnega kamnaČe se odločate za čiščenje zobnega kamna glejte ali pa vam je slednje priporočil vaš zobozdravnik, vas gotovo zanima, kako je videti tak postopek, kako poteka, koliko časa traja itd. Najprej morate vedeti, da gre za poseg, s katerim se iz zob odstrani trdovratne obloge, na katere se prijemajo bakterije, ki lahko povzročajo zobno gnilobo oziroma karies ter povzročajo krvavenje dlesni. Zaradi tega se je za tak poseg zelo pametno odločiti, česar se na srečo zaveda vedno več ljudi.

Ultrazvočni čistilec očisti vse

Za čiščenje zobnega kamna poskrbi usposobljen zobozdravnik ali ustni higienik. Pri tem se uporablja posebna naprava, ki ji pravimo ultrazvočni čistilec. Z njim je možno dodobra in zelo učinkovito odstraniti čisto vse obloge, ki so se nabrale na zobeh. Ultrazvočni čistilec namreč ne odstrani samo mehkih oblog, temveč tudi trde, bolj trdovratne obloge. Na zobeh se namreč obloge nenehno nabirajo, samo s ščetko pa vseh oblog ne moremo dokončno odstraniti, zato se sčasoma te spremenijo v zobni kamen, ki ga je treba odstraniti pri zobozdravniku, če nočemo imeti težav z zobmi.

Po odstranjevanju oblog s takšnim ultrazvočnim čistilcem sledi druga faza – poliranje s fino pasto. Na tak način se z zob odstrani morebitne madeže ter poskrbi za to, da bodo bolj gladki in sijoči. To ni pomembno le z estetskega vidika, temveč tudi zato, ker se na gladke zobe hrana manj prijema. Postopek sicer traja približno pol ure.

Čiščenje zobnega kamna je priporočljivo enkrat letno

Dobro bi bilo, če bi vsak od nas enkrat letno poskrbel za čiščenje zobnega kamna pri zobozdravniku. Tako bi lahko preprečili veliko problemov z zobmi, saj bi iz njih pravočasno odstranili zobne obloge, ki povzročajo težave, kot so:

  • estetsko zobozdravstvo in implantologija Sekulickopičenje bakterij ob dlesni in kasneje tudi pod dlesnijo,
  • slab zadah
  • pordele, otečene in boleče dlesni,
  • krvaveče dlesni,
  • zadrževanje bakterij v obzobnih žepkih,
  • razkrajanje mehkih tkiv oziroma dlesni,
  • odmik dlesni,
  • skelenje in večja občutljivost zob,
  • majavi zobje,
  • razkrajanje trdih tkiv – paradontitis, kar lahko vodi tudi v izgubo zoba.

Če se enkrat na leto opravi takšen postopek, lahko vse naštete težave uspešno preprečimo. V primeru, da vam zobozdravnik še nikoli ni očistil kamna, je čas, da poskrbite za to ter nato postopek ponavljate enkrat letno. Tako bodo vaši zobje dalj časa ostali trdni, vaše dlesni pa dalj časa zdrave.