Glukomanan in njegove največje koristi

Velika verjetnost je, da za glukomanan ali konjak verjetno še niste uspeli slišati. Po drugi strani pa vas je morda kar nekaj, ki tovrstno rastlino v določeni obliki že pridno uporabljate pri hujšanju. Gre za rastlino, ki jo pogosto imenujemo tudi konjak. Uspeva na nekaterih področjih Azije, posebej znana pa je po svoji škrobni korenini, gomolju, ki uspeva oziroma raste pod zemljo.

Korenina omenjene azijske rastline se uporablja za izdelovanje bogatega vira topnih prehranskih vlaknin. Te pa se uporabljajo pri hujšanju.

Uporaba glukomanana v zahodnem svetu

Glukomanan 100g v prahu
Glukomanan 100g v prahu – Holistic.si

Konjak moka se večinoma uporablja kot poseben želatinasti nadomestek. Zgoščuje ali pa dodaja teksturo živilom. Sicer pa se tovrstna moka uporablja tudi v kitajski tradicionalni medicini. Po drugi strani pa je glukomanan v zahodnem svetu oziroma pri nas bolj poznan kot prehranski dodatek za hujšanje ter reguliranje ravni holesterola.

V glukomananu se nahaja izjemno visoka vsebnost vlaknin. Te imajo številne koristi na naše zdravje. Topne vlaknine na primer pomagajo pri zniževanju holesterola pa tudi glukoze v krvi. Prehrana, ki je bogata z vlakninami, lahko odlično pomaga tudi pri črevesni peristaltiki, pri učinkovitem preprečevanju hemoroidov.

Konjak lahko dobro pomaga pri preprečevanju zaprtja. Raziskave so pokazale, da je dodajanje glukomanana prehranskemu režimu, ki vključuje nizko vsebnost vlaknin, precej povečalo količine probiotičnih bakterij v blatu. Obenem se je dobro povečala tudi funkcija peristaltike črevesja pa tudi sama pogostost odvajanje blata. Če torej potrebujete učinkovito in kakovostno naravno pomoč proti zaprtosti, je glukomanan odlična rešitev.

Kako je konjak povezan s hujšanjem

Redno jemanje oziroma uživanje prehranskih vlaknin dobro pripomore k temu, da smo bistveno dlje časa siti. Posledično je precej manj verjetno, da se bomo prenajedali oziroma bomo med obroki stalno kaj grizljali. Tudi glukomanan se v želodcu napihne, to pa povzroči občutek sitnosti.

zdravo hujšanjeOmenili smo, da konjak lahko dobro pripomore tudi k zniževanju ravni holesterola. Tudi to je bilo pravzaprav dokazano s pomočjo posebnih raziskav. Tako so raziskovalci ugotovili, da bi se lahko konjak uporabljal tudi kot dopolnilno zdravljenje za posameznike, ki imajo diabetes z visokim holesterolom.

Rastlina za lepšo kožo

Na koncu naj omenimo še, da lahko konjak oziroma glukomanan odlično poskrbi tudi za videz naše kože. S študijami izpred let je namreč dokazano, da konjak lahko na učinkovit način pomaga pri zmanjševanju pojavnosti aken. Prav tako izboljša zdravje kože, omili alergijski odziv in ne nazadnje tudi izboljša celjenje ran.

Kot smo lahko ugotovili, nam tovrstna rastlina lahko pomaga pri marsičem, pri preprečevanju zaprtja, znižanju vrednosti holesterola, povečevanju sitnosti.