Vitamin B kompleks in njegovi učinki

B vitamini v kateri hrani
B kompleks

Vitamin B kompleks je našemu telesu nujno potreben. Gre pravzaprav za skupino, ki je sestavljena iz več različnih vitaminov (več kot 12), vendar so praktično neločljivo povezani med seboj: če nam namreč primanjkuje samo enega od njih, to vpliva tudi na delovanje drugih. Zato je zelo pomembno, da ima naše telo na voljo dovoljšno količino prav vseh vitaminov iz te skupine, saj bomo tako kar se da najbolje poskrbeli za svoje zdravje in dobro počutje.

Kakšna je vloga vitaminov iz skupine B?

Vsaka snov v našem telesu ima svojo vlogo, svojo funkcijo. To velja tudi za vsakega od vitaminov iz skupine B. Vitamin B kompleks ima tako v našem telesu naslednje vloge:

  • dvig energije,
  • boljši apetit,
  • pomagajo pri presnovi,
  • pomagajo sprostiti energijo iz hrane,
  • podpirajo živčni sistem,
  • pomagajo pri nastanku rdečih krvnih celic,
  • vplivajo na zdravje kože,
  • vplivajo na jetra.

Vitamin B kompleks v prehrani

Vitamin B kompleks najdemo tudi v prehrani, pri čemer se je treba zavedati, da vsakega od vitaminov iz omenjene skupine najdemo v drugi hrani. Zato je pomembno, da je naša prehrana čim bolj raznovrstna in hkrati zdrava ter čim bolj uravnotežena. Tako bomo z njo poskrbeli za to, da bo naše telo dobilo vse potrebne hranilne snovi in vitamine.

Ne jeste mesa in živalskih izdelkov?

B kompleks, 250ml - Holistic.si
B kompleks, 250ml – Holistic.si

V primeru, da uživamo zelo malo mesa in živalskih izdelkov ali pa slednjih sploh ne uživamo, je pametno razmisliti tudi o prehranskem dodatku, s katerim bomo poskrbeli za to, da bo naše telo dobilo dovolj vitamina B12. Ta je tako še posebej priporočljiv za vegane in vegetarijance, pri čemer lahko izbirajo med možnostjo dodatka, ki vsebuje le B12, in takšnega, ki vsebuje celoten B kompleks – torej celo skupino vitaminov.

Z jemanjem takšnega dodatka lahko poskrbite tudi za premagovanje utrujenosti in izboljšanje količine železa v krvi, poleg tega pa na tak način lahko izboljšamo tudi svojo odpornost in imunski sistem ter tako kar se da najbolje poskrbimo za svoje zdravje.