Kineziološki trakovi za podporo mišicam

Kineziološki trakovi skrbijo za podporo mišicam, sklepom, vezem in veznemu tkivu. Uporabljajo se v primeru različnih poškodb, saj je v takšnih primerih mišicam, sklepom, vezem in veznemu tkivu treba zagotoviti čim večjo stabilnost in oporo. S tem je možno poskrbeti za hitrejše okrevanje, zato takšne pripomočke pogosto uporabljajo fizioterapevti pri svojem delu. Uporabljajo se lahko v različnih fazah okrevanja po poškodbah, saj izboljšajo funkcionalnost sklepov oziroma slednjim pomagajo, da se povrnejo v svoje prvotno stanje oziroma se lažje docela rehabilitirajo.

Kineziološki trakovi - KineziotapingKineziotaping in rehabilitacija

Kineziološki trakovi so v sodobnem času postali pomemben del vsake rehabilitacije po različnih poškodbah sklepov, mišic ipd. – uporabljajo se v primeru poškodb gležnjev, ramen, komolcev, zapestij in skorajda vseh drugih delov telesa. Če pride do poškodbe, je namreč treba poskrbeti za čim hitrejšo in čim bolj uspešno povrnitev v prvotno stanje. V ta namen se uporabljajo različne metode, pri rehabilitaciji pa navadno sodelujejo tudi fizioterapevti. Ti pri svojem delu uporabljajo tudi metodo kineziotaping, ki jo mora vsak fizioterapevt dobro poznati. Pri njej se uporabljajo tako imenovani kineziološki trakovi, ki jih je treba znati čim bolj pravilno namestiti. Le če so namreč ti pravilno nameščeni, bo terapija oziroma rehabilitacija uspešna. Ti so lahko različnih barv in imajo tudi različne lastnosti, zato je treba izbrati ustrezne glede na določen namen uporabe.

Kdaj mišice in sklepi potrebujejo dodatno podporo?

Naše mišice in sklepe najbolje lahko okrepimo z rednim gibanjem in skrbjo za fizično aktivnost. Temu so namenjene tudi določene vaje, ki so namenjeni prav njihovi krepitvi in izboljšani funkcionalnosti sklepov. Zato je gibanje v življenju nekaj zelo pomembnega. A tega se pogosto zavemo šele, ko nam določena poškodba ali bolečina začne pestiti življenje in se zaradi nje ne moremo več prosto gibati tako kot prej. V takšnih primerih je treba mišicam in sklepom, pa tudi vezem in veznemu tkivu, zagotoviti ustrezno podporo. Slednjo lahko zelo uspešno zagotavljajo tudi kineziološki trakovi.  V katerem primeru jih je smiselno uporabiti ali ne, bo najbolje znal presoditi fizioterapevt s čim več izkušnjami. Seveda pa mora ta imeti ustrezno znanje in izkušnje s kineziotapingom in različnimi tehnikami, ki se uporabljajo znotraj tega področja.

Kakšne učinke imajo kineziološki trakovi?

Preden se odločimo za kineziotaping, pa je dobro vedeti, kakšne učinke lahko z njim sploh dosežemo. Zakaj se sploh odločiti za to metodo in kaj lahko z njo dosežemo? Kakšne rezultate omogoča in kaj lahko pričakujemo od uporabe te tehnike pri rehabilitaciji? Kineziološki trakovi imajo vsekakor številne pozitivne učinke, kar je tudi glavni razlog, zakaj se pri raznih rehabilitacijah vedno pogosteje uporabljajo in zakaj so tako zelo priljubljeni tudi med fizioterapevti. Med njihovimi najbolj pomembnimi lastnostmi so tako naslednje:

 • nudijo oporo sklepom, mišicam, vezem in veznemu tkivu,
 • nudijo dodatno podporo in oporo točno določenemu delu telesa,
 • podpirajo sklepe in lažje opravljanje njihovih funkcij,
 • omogočajo možnost zelo natančne aplikacije,
 • izredna prilagodljivost individualnim značilnostim določene poškodbe,
 • stabilizirajo točno določen del telesa,
 • izboljšujejo funkcionalnost mišic,
 • pospešijo cirkulacijo telesnih tekočin,
 • poskrbijo za zmanjšanje bolečine oziroma slednjo pomagajo omiliti,
 • pomagajo izboljšati gibalne zmožnosti,
 • so ključen pripomoček za okrevanje po poškodbi.