1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Bolezni na prvo stran Žilne bolezni Kronično vensko popuščanje

Kronično vensko popuščanje

PDF E-pošta

Kronično vensko popuščanje ali kronična venska insuficienca (KVI) je stanje, ko je odtekanje venske krvi iz spodnjih udov oslabljeno oziroma ovirano, kar privede do povečanega pritiska v teh venah. Težave z odtekanjem venske krvi so pri ljudeh pogoste in jih ima okoli 10-30% prebivalstva v razvitem svetu. Odtekanje venske krvi v srce omogočajo različni dejavniki. Pomembne so venske zaklopke, ki preprečujejo pretok krvi nazaj, delo mišic (najpomembnejše so golenske mišice) – mišična črpalka, ki potiskajo kri naprej. Pri pretoku venske krvi v srce sodelujeta tudi srce in dihanje. Oslabljeno delovanje katerega koli zgoraj navedenega sistema, lahko pripelje do nastanka kroničnega venskega popuščanja.

Stadiji kronične venske insuficience

Po Widmerjevi klasifikaciji delimo kronično vensko insuficienco v 3 stadije:

  • 1.stadij je nastanek varic (razširjene vene) in oteklin;
  • v 2. stadiju se varicam in oteklinam pridruži še hiperpigmentacija kože in tudi vnetje
  • pod 3.stadij štejemo aktivno ali že pozdravljeno vensko razjedo.

Simptomi / znaki KVI

Simptomi kronične venske bolezni so najpogosteje bolečine v nogah, občuteh težkih nog, oteklina nog, ki se ponoči zmanjša, krči v nogah (predvsem ponoči).

Zdravljenje kroničnega venskega popuščanja

Zdravljenje kronične venske insuficience poteka različno in je odvisno od stadija, ki ga ima bolnik. Pri zdravljenju 1. stadija je najpomembnejše kompresijsko zdravljenje varic z elastičnimi povoji in nogavicami. S temi povoji pomagamo mišični črpalki, da lažje potiska vensko kri navzgor proti srcu. Možna je tudi kirurška odstranitev varic ali zdravljenje z laserjem. V 2.stadiju uporabljamo poleg kompresijskih povojev še kortikosteroidne kreme in indiferenta mazila. Kompresijske elastične povoje uporabimo tudi pri zdravljenju 3.stadija, kjer je tudi pomembno vzpodbujanje hoje, saj s tem aktiviramo mišično črpalko, ki zmanjša pritisk v venah nog. Okužbe zdravimo z anibiotiki.


Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji