1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Sifilis - lues

PDF E-pošta

Sifilis (imenovan tudi francoska bolezen ali lues) je spolna okužba, ki jo povzroča bakterija Treponema pallidum. Sifilis je razširjen po vsem svetu. Prenaša se s spolnimi stiki, poljubljanjem, ugrizi. V telo prehaja skozi drobne ranice (skozi nepoškodovano kožo ne more prodreti). Prenos je možen tudi z nosečnice na plod. Inkubacijska doba (čas od okužbe do pojava bolezni) je približno 3 tedne.

Stadiji sifilisa

Poteka v več stadijih, ki se kažejo z različnimi znaki in simptomi:

  • Primarni stadij: Po inkubacijski dobi se na mestu okužbe pojavi ranica, ki ima trde robove – t.i. trdi čankar (ulcus durum), ki se v 2-3 tednih pozdravi. Približno 1 teden po nastanku trdega čankarja otečejo lokalne bezgavke, ki so neboleče.
  • Sekundarni stadij: Po približno enem mesecu (2-7 tednih) se lahko pri nezdravljenih osebah pojavijo simptomi podobni gripi (vročina, bolečina v mišicah, slabo počutje).  Bakterije se s krvjo prenesejo še v ostale dele telesa. Pride do otekanja vseh bezgavk in nastanka rdečkastih izpuščajev po telesu – t.i. sifilitični eksantemi, ki se lahko večkrat ponovijo. Bolnikom lahko izpadajo tudi lasje – sifilitična alopecija. Sekundarnem stadiju sledi latentno obdobje, ko bolniki nimajo nobenih kliničnih znakov/simptomov okužbe.
  • Tercirani stadij: Po več letih mirovanja se pri nekaterih nezdravljenih osebah pojavijo tumoroidne spremembe na koži in v organih (t.i. sifilitične gume) in sifilidi. Sifilidi so vzbrsti in razjede na koži.
  • Kvartarni stadij:  Pri 5-10% nezdravljenih oseb se lahko po 5-12 letih pojavi prizadetost živčevja – t.i. nevrosifilis, ki se kaže kot kronični meningitis, demenca, prisotne so motnje govora, paralize...

Sifilis lahko razdelimo tudi v zgodnjo obliko (primarni in sekundarni stadij), latentni sifilis (ko bolnik nima kliničnih znakov bolezni) in pozno obliko (terciarni in kvartarni stadij).

Testiranje in zdravljenje

Sifilis potrdimo z mikrobiološkim pregledom kužnine oziroma serološkimi testi (netreponemski in treponemski testi). Zdravimo ga z antibiotiki – penicilin. Če ima bolnik alergijo na penicilin, se zdravi z doksiciklinom.


Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji