1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Bolezni na prvo stran Okužbe Klopni meningitis

Klopni meningitis

PDF E-pošta

Klopni meningitis (klopni meningoencefalitis) je okužba, ki jo povzroča virus klopnega meningoencefalitisa (sodi v rod flavovirusov). Ljudje se s tem virusom najpogosteje okužimo pri piku klopa Ixodes ricinus (od tod tudi ime klopni meningoencefalitis). Virus se lahko nahaja tudi v mleku okuženih živali, mlečnih proizvodih.

Simptomi in znaki klopnega meningoencefalitisa

Inkubacijska doba (čas od okužbe do pojava simptomov) je 1-3 tednov. Po inkubacijski dobi poteka bolezen v dveh fazah. Prva faza traja do enega tedna in se kaže z vročino, glavobolom, slabim počutjem, utrujenostjo, bolečino (v udih, trebuhu, mišicah), drisko. Po prvi fazi simptomi za nekaj dni izginejo. Druga faza se kaže pri posameznikih različno. Pride lahko do meningitisa (vročina, vrtoglavica, slabost, fotofobija …), meningoencefalitisa (motnje spanja - zaspanost, motnje zavesti, motnje govora, vročina, glavobol, nistagmus, tremor …), meningoencefalomielitisa (paralize, miokarditis). Približno 60% okuženih z virusom ne razvije kliničnih znakov bolezni. Pri nekaterih ostanejo trajne posledice, ki se kažejo s ponavljajočimi se glavoboli, paralizami, motnjami koncentracije. Približno 1% okuženih ljudi umre.

Epidemiologija

Slovenija je endemično področje za klopni meninigitis. Najpogosteje zbolevajo kmetje, gobarji, ljudje, ki niso cepljeni in so pogosto v gozdu.

Zdravljenje

Zdravljenje klopnega meningitisa je le simptomatsko in vsebuje zdravila proti vročini, bolečini. Pri težjih primerih se uporabi tudi umetna ventilacija.

Cepljenje

Najučinkovitejša zaščita pred okužbo je cepljenje, ki je za večino prebivalstva v Sloveniji neobvezno in poteka v treh odmerkih.


Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji