1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Bolezni na prvo stran Okužbe Borelioza - Lymska borelioza

Borelioza - Lymska borelioza

PDF E-pošta

Borelioza je bolezen, ki nastane zaradi okužbe z bakterijami iz rodu Borellia. V Sloveniji  je borelioza povezana izključno s pikom klopa – Ixodes ricinus, ki prenaša bakterijo.

Kako zmanjšamo možnost okužbe

Ker bakterijo prenašajo klopi, je najbolje, da v gozd hodimo z dolgimi rokavi, v svetlih oblačilih (da lažje opazimo klopa), izogibamo se goščav (klopi čakajo na vejicah, listih). Ko pridemo iz gozda, se moramo vedno pregledati in če najdemo klopa ga čim prej odstranimo. Prej kot je klop odstranjen, majše so možnosti za okužbo.

Simptomi borelioze

Lymska borelioza poteka v treh stadijih:

  • 1. stadij: Po nekaj dneh se pojavi rdeč kolobar z navidez nespremenjeno kožo v središču – erythema migrans. Lahko se pojavi tudi glavobol, povišana temperatura, slabo počutje.
  • 2. stadij: Po 3-8 mesecih se pojavijo dobro omejeni vozliči živo rdeče barve. Predvsem na uhlju, obrazu. Prizadeti so tudi živci.
  • 3. stadij: Več let po piku klopa pride do stanjšanja kože, skoznjo prosevajo vene in lasni mešički. Prisotna je nevropatija, encefalopatija. Prizadeto je lahko tudi srce in sklepi (monoartritis).

Diagnoza

Diagnozo postavimo na podlagi anamneze, kliničnega statusa in laboratorijskega izvida (dokaza protiteles).

Zdravljenje borelioze

Zdravimo jo z antibiotiki –tetraciklini (npr. doksiciklin). Proti boreliji se lahko tudi cepimo.


Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Komentarjev 

 
0 #1 suzan.gabrijan@yahoo.comsuzan gabrijan 09:11 24-10-2011
pozdravljeni!
Pred petimi tedni sem imela klopa in ga tudi pozno opazila. Pred enim tednom pa sem odpotovala v indonezijo in vam zato pišem...ker bi rabila nasvet.
Že pred dopustom se mi je začel lažji glavobol, ki pa je bil bolj kot neki pritisk ob strani glave zo. Sencah. Ta se je na potovaanju stopnjeval, vendar ostal na istem mestu. Vendar se je pojavljal ta pritiska vsak drugi dan malo močneje in tudi to za nekaj ur. Drugače se počutim na trenutke slabostno, malo imam vrtoglavico. Vročine nimam. Tudi sklepi ali mišice me ne bollijo. Ker bi vseeno rada bila vsaj malo bol mirna me zanima, kaj narediti. Če so to znaki borelije in če ja, kaj bi bilo najpamteneje storiti. Ali lahko še bolj zbolim v dveh tednih, preden se vračam domov ali mi bo kak dan počitka in aspirin dobro del in grem nato po dopustu k svoji zdravnici?

Za nasvet/pomoč bi vam bila izredno hvaležna, saj sem v takih krajih, kjer je to težko doaegljivo.

Hvala in lep dan
Suzan
Citat
 
 
0 #2 RE: Borelioza - Lymska boreliozalajik 15:48 24-10-2011
Preko interneta je zelo težko oziroma nemogoče dajati nasvete ali postavljati diagnoze!!! Svetujem obisk pri zdravniku. Čeprav sem lajik, mi pa simptomi bolj delujejo v smeri KME - www.bolezen.si/bolezni/okuzbe-infekcijske-bolezni/2079-klopni-meningitis-klopni-meningoencefalitis


Vendar je lahko še marsikaj drugega, povezanega ali nepovezanega s klopi!!
Citat
 

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji