1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
Bolezni na prvo stran Odvisnosti Alkoholizem - odvisnost od alkohola

Alkoholizem - odvisnost od alkohola

AlkoholizemV Sloveniji so okvirne ocene, da je od alkohola odvisnih od 100000 -200000 oseb, kar nakazuje na to, da je Slovenija zelo tolerantna do pitja alkohola.

Alkoholizem je odvisnost od alkohola. Alkoholiki se ne morejo upreti alkoholu kljub škodljivim posledicam pitja. Toleranca do alkohola se pri alkoholikih neprestano veča, kar pomeni, da morajo za enak učinek popiti vse več alkohola. Po prenehanju pitja se pri njih pojavi odtegnitveni sindrom. Razvit alkoholik začne piti že na tešče, zjutraj, pije velike količine alkohola (npr. več litrov vina na dan), pije do pijanosti, ko več ni sposoben za kakršno koli opravilo.

Vzroki in tveganja za nastanek odvisnosti od alkohola

Vzroki uživanja alkohola so številni. Ali bo nekdo užival alkohol ali ne, je odvisno od človeka samega in okolja. Večje tveganje za nastanek odvisnosti imajo manj izobraženi, ljudje z nizkim samospoštovanjem, neuspešni, ljudje s težavnim otroštvom (nasilje v družini, alkoholizem pri starših ...)... Dejavnik tveganja je tudi stres (v šoli, na delovnem mestu itd.). Alkohol jim je beg iz realnosti, začasno se jim dvigne samospoštovanje, postanejo boljše volje, so bolj sproščeni. Zelo povečano tveganje za nastanek odvisnosti imajo osebe, ki pričnejo uživati alkohol že zelo zgodaj (pred 15 letom starosti).

Posledice alkoholizma

Posledice prekomerne uporabe alkohola so številne in vsebujejo psihološke, telesne in socialne probleme: vnetje črevesja, slabost in bruhanje, vnetje jeter in ciroza jeter, agresivnost, tremor (nehoteno tresenje), srčne motnje, spolne motnje, ulkusi, demenca, vnetje živcev (periferna nevropatija), rak grla, žrela, požiralnika, jeter, anemija, motnje hranjenja (slaba prehranjenost), Korzakov sindrom, Wernickejeva encefalopatija, depresija, anksioznost, halucinacije, motnje zavesti, koma, povečana samomorilnost, težave v šoli, na delu, partnerske težave, nasilje v družini, finančne težave in še številne druge!

Odtegnitveni sindrom (odtegnitveno stanje) pri alkoholikih

Pri alkoholikih, ki so nenadoma prenehali s pitjem, se pojavi t.i. odtegnitveni ali abstinenčni sindrom. Najprej se kaže s tremorjem (nehotenim krčenjem), nemirom, razdražljivostjo, znojenjem, vročino. V nekaj dneh lahko pride do halucinacij, amnezije in t.i. delirium termens-a (močne halucinacije, huda zmedenost, tesnobnost).

Test alkoholizma

Akolhol in depresijaPri alkoholikih se pogosto pojavi depresija.

Preprost test za določitev odvisnosti od alkohola je ta, če so se pri osebi v preteklem letu pojavili vsaj trije od spodaj naštetih znakov:
 1. močna potreba po pitju alkohola
 2. povečana toleranca (oseba potrebuje za enak učinek vse večjo količino alkohola)
 3. opustitev/zanemarjanje ostalih aktivnosti
 4. odtegnitveni sindrom
 5. težave pri obvladanju pitja
 6. vztrajanje pri pitju kljub zavedanju vseh posledic, ki jih takšno početje prinaša

Zdravljenje odvisnosti od alkohola

Zdravljenje je težavno in dolgotrajno. Odvisnost od alkohola je bolezen. Osnova za uspešno zdravljenje je abstinenca, ki omogoča alkoholiku, da ponovno zaživi in da se mu izboljša telesno, duševno in socialno stanje. Zdravljenje poteka v treh stonjah:

 • 1. stopnja je pripravljalna stopnja. V njej zdravnik določi stopnjo odvisnosti, se odloči o načinu zdravljenja.
 • 2. stopnja je psihoterapevtska stopnje, kjer se uvedejo različne metode psihoterapija (vedenjska, družinska psihoterapija ...).
 • 3. stopnja je stopnja, kjer se alkoholiki vključijo v klube alkoholikov. V zdravljenje se vključijo tudi svojci. V Sloveniji obstajajo klubi alkoholikov že več kot 40 let. V njih naj bi alkoholiki dobili moč za vzdrževanje abstinence, bili med sebi enakimi, spremenili vedenje brez občutka krivde in si medsebojno pomagali.
Pri zdravljenju so v pomoč tudi zdravila, ki lajšajo odtegnitvene simptome in vzdrževanje abstinence (npr. apaurin, disulfiram...).


Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Komentarjev 

 
+19 #1 slap 43puldo 07:34 20-12-2010
jaz sem alkoholik
Citat
 
 
+21 #2 sdf@gmail.combivši alkoholik 15:56 18-05-2011
Jaz sem že 5 let brez
Citat
 
 
+9 #3 RE: Alkoholizem - odvisnost od alkoholaida 18:24 20-10-2011
Jaz imam v družini alkohol .spada v skupino gama.Ja 10 let je abstiniral ampak tukaj so kolegi in potegnili so ga nazaj v pivske vode.Sedaj mu ni več pomoči,kajti vse sem zotroki že poskušala in nič.Malokdo vzdrži brez alkohola če je zdravljenec povratniki so še hujši
Citat
 
 
+11 #4 Dva Boga,Dva Človeka in KupGoko Smetar 11:08 23-01-2012
Knjiga izide Aprila 2011...Alkoholizem, čustva...Priporočamo vsem svojcem Alkoholikov
Citat
 
 
+3 #5 borštnikovaida.piciga@gmail.com 16:09 24-04-2012
Verjamem ,da bo knijiga zares dobra, ampak najbolje jo piše tisti, ki to doživlja in ne tisti ,ki samo piše brez podoživljanja l.p.
Citat
 
 
+6 #6 SmetarGoko 19:49 11-09-2012
Uf, knjiga je moja resitev iz pekla alkoholizma. To je moja zgodba.
Citat
 

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji