1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Bolezni na prvo stran Nosečnost Okužbe v nosečnosti

Okužbe v nosečnosti

PDF E-pošta

Okužbe v nosečnostiPlod se lahko okuži z nekaterimi mikrobu tudi med porodom (npr. humanim papiloma virusom)

Okužbe v nosečnosti so lahko nevarne za nosečnico in plod. Številni mikrobi, ki povzročajo pri nosečnicah okužbe, lahko škodujejo tudi plodu. Spodaj so našteti in opisani le nekateri. Nekateri infekti vplivajo na plod med nosečnostjo, drugi med porodom, nekateri infekti pa povzročijo simptome šele po rojstvu otroka (tudi čez desetletje – npr. okužba ploda s HIVom).

Norice

Norice povzroča virus varicella-zoster. Če se mati z njimi prvič okuži v času nosečnosti, lahko pride pri plodu do okvar možganov, rok, nog, kože. Zdravljenje nosečnice poteka z imunoglobulini.

Citomegalovirus

Če se ženska prvič okuži s citomegalovirusom med nosečnostjo, se virus v 1/5 primerov prenese na plod in povzroči okvare sluha, možganov, vida.

Rdečke

Če se mati okuži z virusom rdečk, se le-ta lahko prenese na plod in povzroči okvare vida, okvare sluha, srčne napake.

Sifilis

Sifilis je spolno prenosljiva okužba, ki jo povzroča bakterijo . Na plodu povzroča ta okužba hude posledice – gluhost, smrt ploda, hepatosplenomegalijo, nedonošenost, izpuščaji. Nosečnica se zdravi s penicilinom ali eritromicinom.

Toksoplazmoza

Toksoplazmoza je okužba s parazitom Toxoplasma gondii. Parazit se lahko prenese na plod le, če se je mati prvič okužila med nosečnostjo. Prenos na plod je možen v katerem koli obdobju nosečnosti. Najpogostejši je v 3. mesecu nosečnosti, najnevarnejši pa v 1. mesecu nosečnosti in se kaže z motnjami v delovanju možganov, slepoto, prezgodnjim porodom, hidrocefalusom.

AIDS

AIDS povzroča virus HIV. Možnost prenosa virusa na plod lahko znatno zmanjšamo z antivirusnimi zdravili, zato je zelo pomembnno, da mati ve, da je okužena s HIVom in da se ustrezno zdravi. Carski rez tudi zmanjša možnost prenosa virusa na plod oziroma otroka.

Hepatitis B

Hepatitis B je virusna okužba, ki jo povzroča virus hepatitisa B. Okužba se na plodu kaže asimptomatsko, spremembe se razvijejo po rojstvu otroka.

Kondilomi

Kondilome povzroča humani papiloma virus. Plod se okuži z njimi pri porodu. Da bi preprečili prenos na plod, jih je potrebno pri nosečnici ustrezno zdraviti (predvsem s kirurškim izrezom).

Herpes

Hepres povzročajo virusi herpes simplex. Virus se lahko prenese na plod med nosečnostjo ali pri porodu. Okužba se kaže s spremembami na koži, majhno glavo, horioretinitisom, okvarami možganov.

Mikrobi ki so nevarni za plod so tudi: bakterija Lysteria monocytogenes, streptokoki skupine B, bakterija E.coli, parvovirus B19, gonokok ...

Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji