1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Bolezni na prvo stran Nosečnost Hemolitična bolezen ploda

Hemolitična bolezen ploda

PDF E-pošta

Hemolitična bolezen ploda in novorojenčka je bolezen, ki nastane zato, ker določena materina protitelesa napadejo plodove eritrocite in jih uničijo. Do tega pojava pride pri RhD negativnih nosečnicah (imajo anti-D protitelesa), ki imajo otroka z RhD antigeni na eritrocitih (RhD pozitivni otroci), katere je podedoval od očeta. RhD antigeni so posebne snovi na površini eritricitov, ki jih prepoznajo anti-D protitelesa, katera se vežejo na te antigene in povzročijo propad eritrocitov (hemolizo).

Simptomi in znaki hemolitične bolezni ploda

Pri plodu pride zaradi prodpadanja eritrocitov do anemije. V trebušni votlinici se nabira tekočina (ascites), plod ima povečano srce.

Zdravljenje oziroma preprečevanje hemolize

Bolezen je potrebno odkriti čimprej. Pri vseh nosečnicah se izvaja t.i. Coombsov test, s katerim določimo morebitno navzočnost anti-D protiteles. Pri ugotovljeni bolezni se nosečnico zdravi z imunoglobulini anti-D (Ig anti-D).

Hemolitična bolezen zaradi drugih protiteles

Hemolitično bolezen ploda in novorojenčka povzročajo tudi druga protitelesa, na primer, anti-C protitelesa, anti-E protitelesa, anti-A protitelesa ...


Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji