1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Glavobol

PDF E-pošta

GlavobolGlavobol je lahko posledica zelo resnih in nevarnih bolezenskih stanj.

Glavobol je bolečina v glavi in je lahko nenaden, subakuten ali kroničen. Je eden izmed najpogostejših vzrokov za obisk pri zdravniku. Spodaj so opisani le najpogostejši povzročitelji glavobolov.

Akuten (nenaden) glavobol

Akuten glavobol nastane hitro in je lahko znak zelo nevarnih stanj. Vzroki nenadne bolečine v glavi so:

  • Okužbe: Glavobol povzročajo okužbe možganov (encefalitisi), možganskih ovojnic (meningitisi) ali obeh skupaj (meningoencefalitisi). Glavobolu so tu pridružene še motnje zavesti, slabost, bruhanje, otrdel vrat. Pri sumu na meningitis mora zdravnik opraviti lumbalno punkcijo.
  • Subarahnoidalne krvavitve: Subarahnoidalna krvavitev je nevarno stanje, ki najpogosteje nastane zaradi raztrganja anevrizme. Anevrizma je nenormalno izbočenje žile. Poleg glavobola je prisotna še slabost, bruhanje, motnje zavesti. Lahko je prisoten tudi otrdel vrat. Pri sumu na subarahnoidalno krvavitev opravi zdravnik CT (rentgensko slikanje glave).
  • Krvavitve v možganovino (intracerebralne krvavitve): Pogosto je pri teh bolnikih prisotna še hipertenzija, slabost, izguba delovanja dela možganov in nenadna izguba zavesti.

Nenaden glavobol lahko povzročajo tudi nekatera zdravila, alkohol (»maček«)...

Subakuten glavobol

Pri subakutnih glavobolih je bolečina v glavi prisotna nekaj tednov ali mesecev. Pogosta povzročitelja subaktunega glavobola sta povišan intrakranialni tlak in temporalni arteritis.

  • Povišan intrakranialen tlak: Povišan intrakranialen tlak se kaže z motnjami zavesti, glavobolom, slabostjo. Poslabša ga kihanje in kašljanje. Pogosti vzroki povišanega intrakranialnega tlaka so: poškodbe, tumorji in hidrocefalus.
  • Temporalni arteritis – Temporalni ali gigantocelularni arteritis je vnetje žil (najpogosteje temporalne arterije). Bolniki imajo poleg glavobola še boleče lasišče, rdečino nad vnetimi žilami, slabo počutje.

Kronični glavoboli

Najpogostejša povzročitelja kroničnega glavobola sta tenzijski glavobol in migrena.

  • Tenzijski glavobol: Tenzijski glavobol je konstantna bolečina v glavi. Bolniki so pogosto depresivni, imajo motnje spanja.
  • Migrena: Migrena so ponavljajoči se glavoboli, ki potekajo z ali brez avre.

Glavobole lahko povzročijo tudi: vneti sinusni (sinusni glavobol), karies, napenjanje uči, orgazmi (orgazmični glavobol), tumorji (glavobol je pri njih hujši leže kot pa stoje) itd.


Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Komentarjev 

 
+4 #1 RE: Glavobolmile 09:40 27-08-2010
Kaj pomaga pri migreni?? Poskusil sem že aspirin, nalgesin, neke čaje in ne vem kaj še...Nič ne pomaga in ko se pojavi ta glavobol sem gotov za nekaj dni.
Citat
 
 
+4 #2 RE: Glavobolkrnekdo 09:43 27-08-2010
Če ta blaga zdravila ne odpravijo glavobola, bo najbolje da greš k svojemu izbranemu zdravniku, ki ti bo predpisal močnejša zdravila. Preberi si tudi članek o migreni na tem portalu!
Citat
 
 
+3 #3 lep dantinka 19:55 19-11-2011
Lep pozdrav tina!
Tu jaz imam glavobole že 3 tedne skoz, edino ko spim ne! Ko se zbudim, me pa celi dan boli zelo, a je tudi z tem povezano slabo spanje
Citat
 
 
+8 #4 GLAVOBOLmica 17:16 14-12-2011
Imam močan glavobol.
Boli me vrat ter glava na zadnji strani ter ušesa. Trenutno hodim na inekcije vendar mi veljajo le osem ur. Nato se glavobol spet pojavi.
Prosim za pomoč !!!
Citat
 
 
0 #5 prehladvf 13:39 06-09-2012
Ze 3 dni me konstantno boli glava. boli ob skanjanju, vstajanju iz lezecega ali sedecega polozaja ter nenadne kretnje. Tablete ne ucinkujejo. Umiri se le s pocitkom v temi. Glavobol spremlja neprijeten obcutek v levem usesu in pa vecerna vrocina ki traja le nekaj ur in doseze max. 37 stopinj.vcasih zjutraj zacutim tudi blago prasketanje v prehodu nos-grlo.

Je mozen prehlad ali vnetje usesa?zadeva je le neprijetna, niso velike bolecine. K zdravniku ne utegnem do drugega tedna zaradi obveznosti.
Citat
 
 
+3 #6 RE: GlavobolKatja 14:44 06-09-2012
Glede na opisane težave bi lahko šlo za vnetje sinusov - sinusitis. Tam so namreč značile bolečine ob premikanju, saj se takrat premakne tudi gnoj v votlinah (v čelu, ob licih). Pošljite nekoga v lekarno, obstaja nekaj dobrih stvari prav za to, saj navadni analgetiki tu velikokrat ne pomagajo tako kot ste napisali. Lep pozdrav
Citat
 
 
+7 #7 GlavobolMaribor 11:12 07-12-2012
Imam močan glavobol, boli me v samem centru glave. Zraven glavobola se pojavi še slabost in piskanje v ušesih, moti me svetloba. Tablete za migreno ne pomagajo, niti ne aspirin, nalgesin skratka nobene ne zaležejo, prosim za nasvet, hvala
Citat
 

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji