1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Epilepsija

PDF E-pošta

Epilepsija ali božjast (tudi padavica) je pogosta kronična bolezen možganov, ki je posledica različnih vzrokov. Zanjo so značilni ponavljajoči se epileptični napadi, ki nastanejo zaradi motenj v delovanju možganov (pretirano proženje možganov).

Razdelitev epileptičnih napadov

Epileptične napade razdelimo v dve veliki skupini:

 • Parcialni (delni) napadi: Delni napadi so brez motnje zavesti ali le z delno/blažjo motnjo zavesti. Pri njih pride do okvar na posameznih predelih možganov. V to skupino uvrščamo enostavne parcialne napade brez motenj zavesti, kompleksne parcialne napade z motnjo zavesti in parcialne napade, ki se kasneje generalizirajo.
 • Generalizirani napadi: Motnja zavesti je vedno prisotna. Napadi so razširjeni po obeh možganskih poloblah. Sem sodijo manjši napadi (absence) in veliki napadi (na primer: mioklonični, klonični, tonično-klonični napadi).

Simptomi in znaki epilepsije

PARCIALNI NAPADI

Do parcialnih napadov pride zaradi žariščnih (fokalnih) sprememb na možganih. Če je prizadet temporalni predel možganov, se pojavijo psihični simptomi (na primer halucinacije). Če je prizadet motorični predel, pride do trzanja delov telesa (na primer rok). Če pride pri napadu do izguba zavesti, mu pravimo kompleksni parcialni napad.

ABSENCE se kažejo s:

 • kratkotrajno izgubo zavesti, ki se pogosto ponovi večkrat na dan
 • lahko je prisotno tudi mežikanjem, cmokljanje
 • Izgube zavesti se otrok ne spominja

GENERALIZIRANI TONIČNO-KLONIČNI NAPADI se kažejo z:

 • nenadnim padcem in izgubo zavesti
 • začasnim prenehanjem dihanja (oseba pomodri)
 • udi postanejo rigidni/napeti (tonična faza)
 • pojavi se tresenje (klonična faza)
 • na ustih se lahko pojavi pena, kri (poškodba jezika)
 • hropečim dihanjem
 • inkontinenco
 • Osebe po napadu pogosto zaspijo in imajo glavobol

Primer absence pri otroku - video

Vzroki za nastanek epilepsije

Vzroki za epilepsijo in nastanek epileptičnih napadov so številni:

 • infekcije (na primer tuberkuloza)
 • tumorji
 • poškodbe glave
 • dednost
 • cerebrovaskularne bolezni
 • degenerativne bolezni možganov
 • prirojene nepravilnosti
 • razvojne nepravilnosti...
Pogosto se vzroka epilepsije pri posamezniku ne odkrije.

Epileptični napad - video

Epilepsija pri otrocih

Pogosto se blažje absence pojavijo že pri otroku in do odraslosti izginejo. Otrok ob napadu ponavadi za nekaj sekund »zamrzne« in zavije z očmi. Zelo kmalu se pojavi normalno obnašanje. Ker se napadi pojavijo večkrat na dan, imajo lahko mali bolniki težave v šoli.
Žal se pri otrocih in najstnikih pojavlja tudi hujše oblike epilepsije, ki se kažejo z zgoraj opisanimi simptomi.

Epilepsija in nosečnost

Pred nosečnostjo je priporočljiv posvet z zdravnikom, saj so nekatera epileptična zdravila škodljiva za plod. Na primer: valproat povzroča malformacije ploda. Opozoriti je tudi treba, da nekatera epileptična zdravila povzročajo odpoved delovanja kontracepcijskih tabletk (npr. karbamazepin, valproat...)! Priporoča se, da bolnice z epilepsijo prejemajo le eno vrsto epileptičnega zdravila ali celo popolnoma ukinejo epileptično zdravljenje. Vse to poteka v dogovoru z nevrologom in ginekologom.

Zdravljenje

Večina primerov epilepsij se zdravi z zdravili: karbamazepin, valproat, carbamazepin, vigabatrin... Pri mioklonični epilepsiji je učinkovit lamotrigin. Včasih je potreben tudi kirurški poseg.


Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Komentarjev 

 
+3 #1 DečkovDomen 14:32 20-05-2012
Vse lepo in prav lepo ste razložili .....a mene osebno zanima, kako ravnati v primeru napada ....slišal sem določene stvari, ampak zanima me posebej strokovno mnenje. Vem da se mora dati osebo na bok zaradi jezika ampak zanima me kako paziti na jezik da se ne ugrizne resnicno vam hvala za odgovor
Citat
 
 
+3 #2 RE: Epilepsijaštudent 17:34 24-05-2012
1) bolnika se položi na varno mesto
2) v usta se ne da ničesar!
3) paziti je treba na prosto dihalno pot (kot ste omenili: v pravilni bočni položaj za nezavestnega)

p.s. nisem zdravnik (vir: Nujna stanja 2008, 5. izdaja)
Citat
 
 
0 #3 ptujana 10:03 21-09-2012
pozdravljeni !

Pred leti sem imela v prometni nesreči poškodovano levo stran glave.Ob nudenju pomoči na urgenci niso tej poškodbi posvečali nobene pozornosti. V zadnjem času ( letih ) sem imela nekaj napadov ( epilepsije ??? )in lažje možganske kapi po levi strani.Redno jemljem tegretol 2x, aspirin 100 1x in zdravila za visok krvni pritisk in holesterol.Moje počutje po epi napadu je , da se 2-3 dni ne spominjam ničesar , komuniciram pa normalno, oz. odgovarjam pravilno le da se jaz tega ne spomnim.( na nekatera vprašanja takoj po končanem napadu ne znam odgovorit oz . se ne spomnim odgovora ??? ) Po zadnjem napadu me je skrbelo, kaj so jedli 3 dni in kdo jih je porihtal, pa so mi odgovorili, da sem to bila jaz. Slabo počutje in negotovost me potem spremljata še kakšen teden.Prosim, odgovorite mi kaj se dogaja ! Hvala !
Citat
 
 
+3 #4 RE: Epilepsijaluka 08:09 22-09-2012
Lahko je epilepsija, lahko je TIA, lahko je kaj drugega! Vsekakor pojdite k svojem zdravniku, ki vam bo ustrezno svetoval oziroma ukrepal.
lp
Citat
 
 
0 #5 Ptujana 06:44 27-09-2012
Hvala Luka za vaš komentar , zanima pa me kaj je TIA !? LP . Ana
Citat
 
 
+1 #6 RE: Epilepsijaepileptik 21:08 03-10-2012
TIA - tranzitorna ishemična ataka - prehodna možganska ishemija z nevrološkimi izpadi, ki trajajo največ 24 ur;
Citat
 

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji