1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Bolezni na prvo stran Kožne bolezni Izpadanje las - plešavost

Izpadanje las - plešavost

PDF E-pošta

Prekomernemu izpadanju las ali dlak strokovno pravimo alopecija. Lasje v manjšem številu izpadajo fiziološko in niso znak bolezni. Posamezni lasje (lasni mešički) se pri zdravem posamezniku nahajajo v treh različnih fazah: anageni, katageni in telogeni fazi. Anagena faza je faza aktivne rasti lasu. Katagena faza je prehodna faza, kateri sledi telogena faza. Telogena faza je obdobje mirovanja, ko lasje izpadajo. Pri zdravem posamezniku je razmerje lasnih mešičkov, ki so v anageni fazi in tistih lasnih mešičkov, ki so v telogeni fazi približno 9:1. Rast las uravnavajo rastni faktorji in hormoni. Do prekomernega izpadanja las pride pri različnih bolezenskih stanjih. Opisali bomo le nekaj najpogostejših.

Tipi in kaj lahko naredimo proti izpadanju las

Poznamo več vrst prekomernega izpadanja las. Alopecije delimo glede na vzrok nastanka:

  • Simptomatično izpadanje las (telogeni efluvij): Do telogenije efluvije pride zaradi različnih dejavnikov: hormonski (nosečnost, kontracepcijska sredstva), prehranski (stradanje, pomanjkanje železa, cinka), ob uživanju nekaterih zdravil. Alopecija se pojavi hitro in ni trajna. Lahko preide v kronično in močno razredči lase. Zdravi se z raztopino minoksidila.
  • Alopecija areata: Pri alopeciji areati pride do izpadanja las, zaradi nepravilnega delovanja imunskega sistema, ki napade lasne mešičke in jih uniči. Na glavi se pojavijo področja brez las. Ta področja se lahko združujejo in privedejo do popolne plešavosti.
  • Moška plešavost (androgena alopecija): Povečano izpadanje las se lahko pojavi že zelo zgodaj (okoli 20. Leta starosti). Izpadanje las se prične pri ženskah in moških različno. Pri ženskah se prične najprej na temenu, medtem ko pa se pri moških začne ob sprednji lasni liniji. Androgenetična alopecija je dedna in se zdravi pri moških s finasteridom, pri ženskah pa z ciproteron acetatom in še nekaterimi zdravili.
  • Brazgotinska alopecija: To izpadanje las je trajno in se lahko pojavi pri nekaterih boleznih – sistemski eritematozni lupus, opekline…
  • Trihotilomanija: trihotilomanija se najpogosteje pojavi pri psihičnih bolnikih, ki si pulijo lase. Na lasišču so prisotna mesta brez ali z malo lasmi. Takšna alopecija je začasna. Bolnik potrebuje psihološko/psihiatrično pomoč.

Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji