1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Bolezni na prvo stran Kožne bolezni Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis

PDF E-pošta

Kontaktni dermatitis je akutno ali kronično vnetje kože, ki nastane zaradi izpostavljenosti kože alergenskim ali iritativnim snovem. Poznamo več vrst kontaktnega dermatitisa: iritativni kontaktni dermatitis (akutni ali kronični) in alergijski kontaktni dermatitis (akutni, subakutni, kronični).

  • Akutni iritativni kontaktni dermatitis:  Prve spremembe na koži se pojavijo že v nekaj minutah po izpostavitvi iritantu. Na koži se pojavijo sprembe tam, kjer je snov prišla v stik s kožo. Te dražeče snovi so lahko detergenti, organska topila, gosenice, nekatere rastline, kisline, baze pa tudi fizikalni dejavnik – mraz, UV sevanje, vročina. Ta dermatitis lahko izovejo tudi telesni izločki. Primer iritativnega dermatitisa je tudi plenični dermatitis, ki je vnetje kože pod plenicami. Diagnozo postavi zdravnik z anamnezo in kliničnim statusom. Z epikutanim testiranjem izključi alergijski kontaktni dermatitis.
  • Kronični iritativni kontaktni dermatitis: Kronični iritativni kontaktni dermatitis je posledica dolgotrajne izpostavljenosti dražečim snovem – detergenti, mila, blaga topila... pogosteje se pojavlja pri čistilkah, zidarjih, avtomehanikih in drugih poklicih, kjer so osebe konstantno izpostavljenje raznim iritantom. Prizadeta koža je boleča, rdeča, se lušči in srbi. Bistveno pri zdravljenju je, da se prekine stik z dražečo snovjo.
  • Alergijski kontaktni dermatitis je opisan v kategoriji alergije!

Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji