1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Akne - mozolji

PDF E-pošta

Akne ali mozolji so kronični vnetni proces, ki nastanejo predvsem pri mladostnikih. Akne so posledica večih dejavnikov. Zaradi delovanja hormov (predvsem androgenih hormonov) pride pri pubertetnikih do večjega izločanja loja iz lojnic v koži in do nastanka roženih čepkov v izvodilih lasnih mešičkov, ki preprečujejo iztekanje loja. Povečanemu izločanju loja strokovno rečemo seboreja. Zaradi zapore se loj nabira v lasnem mešičku, ki se izboči in nastanejo t.i. komedoni. S tem se ustvarijo ugodni pogoji za razmnoževanje bakterij – predvsem Propionibacterium acnes. Te bakterije tvorijo proste maščobne kisline, ki povzročajo folikularno hiperkeratozo in vnetje. Akne so bolezni lojnic, zato nastanejo predvsem na obrazu, na hrbtu, na prsih in ramenih, kjer je v koži največ lojnic. To so t.i. seboroični predeli.

Vrste mozoljev

Poznamo več vrst aken:

  • Če prevladujejo komedoni, jih imenujemo komedonske akne. Zanje so značilni z lojem napolnjeni lasni mešički, ki lahko na vrhu počrnijo. Ob blažjem pritisku lahko iztisnemo belkast loj.
  • Če pride do vnetja foliklov in okolice, nastanejo rdečkaste vzbrsti (papule). Te papule se zagnojijo in nastanejo gnojni mehurčki (pustule). To vrsto aken imenujemo papulopustolozne akne.
  • Če pride do vnetnih procesov še v globljih plasteh kože, nastanejo hude oblike aken – konglobirane akne ali nodulocistične akne. Pri njih pride do nastanka brazgotin.

Cistične akne

Cistične akne so huda oblika mozoljev, ki puščajo brazgotine in jih je zato potrebno nujno zdraviti. V spodnjem videu si lahko ogledate primere hudih aken.

Zdravljenje aken

Zdravljenje aken poteka različno. Odvisno je od spola, starosti bolnika, vrste aken.  Pri blažjih oblikah zadostuje že lokalno zdravljenje z nego kože in lokalno terapijo. Kožo je potrebno pogosteje umivati z mlačno vodo in z milom, ne sme se uporabljati mastnih krem. Glede prehrane je priporočljivo uživati nemastna živila bogata z vitamini. Izogibati se je potrebno tudi začinjeni hrani. Zdravila, ki jih uporabljamo za lokalno zdravljenje so – benzoil peroksid, azelainska kislina, klindamicin (antibiotik), derivati vitamina A. Z njimi preprečujemo razmnoževanje bakterij, vnetni odziv, nastanek čepkov, odstranjujejo maščobni sloj s kože. Če lokalno zdravljenje ni uspešno, se poslužimo sistemskega zdravljenja s sistemskimi antibiotiki in retinoidi. Od antibiotikov uporabimo tetracikline ali makrolide. Pri terapiji z benzoil-peroksidom, retinodi in tetraciklini se je potrebno izogibati UV-sevanju! Opozoriti je treba tudi na to, da se učinki zdravil pojavijo šele po 3-6 mesecih, zato ne obupajte prehitro!

Lasersko zdravljenje aken in brazgotin

Lasersko zdravljenje se je izkazalo za zelo uspešno. V spodnjem videu si lahko pogledate kako poteka lasersko zdravljenje.

Stiskanje mozoljev

Stiskanje mozoljev je nevarno, saj lahko to privede do brazgotin.


Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji