1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Garje

PDF E-pošta

Garje so nalezljiva kožna bolezen, ki jo povzročajo prščice Sarcoptes scabiei. Okužba se prenaša s tesnimi telesnimi stiki (rokovanje, spolni odnosi... ), redkeje pa tudi preko oblačil in posteljnine. Pogosteje se pojavijo manjše epidemije v šolah  in drugih kolektivih.

Garje - simptomi, znaki

Inkubacijska doba (čas od okužbe do pojava prvih kliničnih znakov)  je 3-6 tednov. Bolezen se kaže z drobnimi rovčki v roženi plasti kože, rdečkasto rjavimi papulami, krasticami in značilnim močnim srbenjem, ki je najintenzivnejše ponoči. Garje se najpogosteje pojavljajo na neporaščenih predelih kože in tam, kjer je manjše izločanje loja (hrbet, glava, vrat, dlani...).

Pršice pod mikroskopom

Vspodnjem videu si lahko ogledate pršice.

Zdravljenje

Pri zdravljenju uporabljamo posebna mazila (žveplo v vazelinu). Pred uporabo mazila se bolnik umije z milom in dobro osuši. Nato se namaže z mazilom po navodilih, ki mu jih je dal zdravnik. Obleke in posteljnino, ki jo uporablja bolnik, je potrebno dobro prekuhati.


Komentarjev 

 
0 #1 RE: Garjemici 17:41 14-08-2010
Imam garje in se mažem z žveplom v vazelinu. Izboljšanje je opazno, vendatr zdravilo mi izredno smrdi! Obstaja kakšna druga alternativa??
Citat
 
 
+2 #2 scabiesnekdo 17:43 14-08-2010
Povprašaj svojega zdravnika! Mislim pa, da obstaja dobra in "nesmrdeča" alternativa in to je permethrin.
Citat
 

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji