1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Bolezni na prvo stran Kožne bolezni Glivične okužbe kože – glivice na koži

Glivične okužbe kože – glivice na koži

PDF E-pošta

Dermatomikoze so glivične okužbe kože in so med najpogostejšimi kožnimi boleznimi. Kot pove že ime, jih povzročajo glivice in sicer kvasovke, plesni in dermatofiti. Prevalenca (število bolnikov v določenem obdobju) se povečuje. Vzroki povečanega števila glivičnih obolenj so: vse več starejših ljudi, pogostejša uporaba antibiotikov in povečano število imunsko oslabljenih ljudi.

Diagnostika glivic

Glivice diagnosticiramo s pomočjo mikroskopskega pregleda kužnine, z gojenjem gliv na gojiščih (kultiviranje gliv – najpogosteje uporabimo Sabouradov agar) in biokemični testi. Pri dermatofitih zadostuje že pregled kužnine na gojišču. Pri kvasovkah uporabimo še biokemične teste.

Katere glivice na koži povzročajo dermatomikoze?

  • Dermatifitije - Najpogostejši povzročitelji glivičnih okužb kože so dermatofiti, ki povzročajo dermatofitije imenovane tudi tinea. Glivice dermatofiti izločajo poseben encim keratinazo, ki poškoduje roženo plast kože. Dermatofiti se hranijo s keratinom in ne okužijo sluznice in notranjih organov.  Glede na okolje jih razdelimo na: zoofilne (primarno patogene za živali), geofilne (živijo v zemlji), in antropofilne (živijo na ljudeh). Povzročajo različne bolezni: mikrosporozo, favus, trihofitijo brade, atletsko stopalo...
  • Okužbe s kvasovkami – Najpomembnejša skupina kvasovk je Candida, ki povzroča soor ali kandidozo. Pomembne so tudi kvasovke Malassezia furfur, ki povzročajo kožno bolezen pityriasis versicolor (tinea versicolor).
  • Okužbe s plesnimi - Četudi so v naravi plesni zelo razširjene, je z njimi le malo okužb.

Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Komentarjev 

 
+8 #1 RE: Glivične okužbe kože – glivice na kožimatej 19:15 06-09-2010
Pozdravljeni. Sam sem imel grozljive težave z glivicami, kronično so se pojavljale eno leto, na več mestih, širitev nisem mogel ustaviti z nobeno kremo, metodo, pripravkom... Pomagal ni lamisil, niti tablete, kaj šele canesten, ki ne deluje biocidno ampak samo biostatično. Pomagal je začasno le koncentriran kis, ki je pobil glivice na površini, ki sem jo nato namazal s kremo in povezal s folijo. Tudi to dolgoročno ni delovalo. Potem pa sem našel način, ki je v 4 dneh uničil glivice za vselej.

Rešitev je JADRANJE. Po 4 dnevih jadranja v maju so kolonije glivic velikosti dm2 izginile na podlakti, nadlakti, rami in desni lopatici. Ujel sem teden dni na morju, ko smo imeli samo sonce in veter, nič dežja. Pomembno je tudi, da se ne tuširate, kajti na jadranju se ne potite, če pa se,ob konstantnem vetru pot izhlapi v sekundi, tudi ko ste oblečeni. Ker ni potu, glivice crknejo, dobesedno, v par urah. Ker se ne tuširate, dovolite koži, da se brani sama, saj tuš geli uničujejo maščobne kisline na koži, ki delujejo protektivno. Pri tem sem bil ves čas oblečen v trenirke, flise, jadralske jakne, goretex ipd. Jadranje me je stalo 200 eur, pri čemer sem videl še precej lepot. Za odpravo glivic do tedaj sem zapravil cca 500eur brez uspeha. Sedaj, pol leta kasneje, glivic kljub obisku savne ni več na spregled. Po izobrazbi sem mag. farm. in mogoče vas to prepričauser posted image

Če kdo želi podrobnejše informacije, naj se kar oglasi, to informacijo širim iz veselja, ker sem se te nadloge rešil po enem letu boja in psihičnih težav. Eno leto stalnih bitk brez resnega uspeha potem pa naključna rešitev v 4 dneh in to praktično brez boja user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

PS: verjamem, da ima lahko podoben učinek teden dni na zimskem morju z vetrom in mrazom ali pa teden dni v kakšni puščavi, mogoče celo v gorah.
Citat
 
 
+2 #2 RE: Glivične okužbe kože – glivice na kožijanko 08:39 09-09-2010
Tudi jaz sem opazil, da imajo glivice rade vlažna področja tak da sem kožo oziroma področja kjer sem imel glivice vzdrževal čim bolj suha + krema od zdravnik in glivice so izginile.
Citat
 
 
+1 #3 glivične okužbe kožekrena 20:13 29-06-2011
meni so se tudi pojavile imam kremo in se mi še bolj širijo?kaj narediti
Citat
 
 
+5 #4 RE: Glivične okužbe kože – glivice na kožiPika 13:24 18-08-2011
@krena
Sestro so zdravili za glivice, nakar so po 1 letu le ugotovili, da gre za luskavico
Citat
 
 
+3 #5 natalijanatalija 06:37 29-05-2012
Pozdravljeni!
Ime mi je Natalija in ko sem prebrala kaj piše za glivično okužbo kože, sem pomislila da imam prav to tudi jaz. Že več kot 10 let imam izpuščaje po intimnih delih (prsih, vagini in zadnjici). Bila sem že pri treh ali štirih dermatologih, pa mi niso kaj dosti pomagali.Pri zadnjem dermatologu, ki sem bila, me je poslal še zaradi alergije. Nekaj so odkrili, ampak izpuščaji pa ne izginejo. Pred pol leta pa sem zbolela za pljučno embolijo in trombozo, takrat nisem skoraj nič jedla, pa so mi izpuščaji skoraj izginili. Zdaj pa so se mi zopet začeli pojavljati. NIkoli pa mi niso čisto izginili.
Izgledajo tako: pojavi se rdeča pika iz katere se nato obarva modro in na sredini rumeno (gnoj), ki se mi nato odpre. Ta rana se mi celi približno tri do štiri dni in je zelo moteče.
Lp, Natalija
Citat
 
 
+4 #6 polonaberanic@y ahoo.compolona 10:25 04-08-2012
Natalija, podobne težave sem imela tudi jaz rešila sem se (ne boš verjela) z grenko soljo. Naredila sem eno čiščenje črevesja in so te težave izginile. V jeseni bom preventivno to ponovila. Naredila sem po tej metodi brez olja samo z soljo. http://vizita.si/clanek/bilke/naravno-ciscenje-jeter.html

Jaz se glivic na nogah tudi ne morem znebit se pa mi je stanje zelo izboljšalo, ko sem si kupila deo kremo proti potenju nog od Lidere. Zdaj kombiniram z kremo proti glivicam.
Citat
 
 
+4 #7 verovskovrobert 06:05 07-08-2012
Robr, tudi jaz imam trenutno 5/6 flekov.
od teh je edeen od 3do4cm velik okoli rudeč,
na sredi pa je manjča krastica. ko delam bolj pordeči in zelo srbi. Vesel bom vsakega komentarja.hvala
Citat
 

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji