1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Rak nožnice

PDF E-pošta

Rak nožnice sicer predstavlja le 2% malignih neoplazem ženskega genitalnega trakta, vendar je po drugi strani nožnica pogosto mesto zasevkov drugih karcinomov, bodisi z direktnim širjenjem primarne bolezni (na primer raka materničnega vratu ali zunanjega spolovila) ali pa s hematogenim ali limfogenim širjenjem (na primer pri endometrijski ali gestacijski trofoblastni bolezni).

Kar do 30% bolnic z rakom nožnice ima v anamnezi in situ ali invazivni rak materničnega vratu, ki je bil zdravljen pet ali več let pred začetkom sedanje bolezni. Rak nožnice pa se lahko razvije tudi iz intraepitelijske neoplazije nožnice (VAIN), čeprav pravi maligni potencial tega stanja še ni znan. Poprejšnje obsevanje medenice se prav tako smatra za možen vzrok raka nožnice.

Večinoma se rak nožnice pojavi pri post-menopavzalnih ali starejših ženskah, najpogosteje med petinpetdesetim in petinšestdesetim letom starosti. Kadar ga odkrijemo pri mlajši bolnici, je bolezen običajno etiološko povezana s cervikalno neoplazijo in posledično s humanim papiloma virusom.

Histološko gre v 92-95% za ploščatocelične lezije, ki se najpogosteje pojavijo v zgornji tretjini zadnje stene nožnice. Pojavijo se v obliki trdega infiltrata ali razjede, ki spreminja nožnico v togo cev in se širi v sosednje organe, sečni mehur, danko, maternico in zunanje spolovilo.

Ostale oblike raka, ki se lahko pojavijo v nožnici, so še:
 • adenokarcinomi
 • maligni melanomi
 • embrionalni rabdomiosarkomi
 • drugi

Metastatski tumorji v nožnici so lahko tudi posledica ne-ginekoloških malignomov, na primer raka sečnega mehurja, sečnice, periuretralnih žlez, redkeje tudi raka dojke in pljuč.

Rak nožnice - znaki in simptomi

Večina rakov nožnice se kaže kot:
 • neboleča krvavitev (53-65%)
 • izcedek iz nožnice (11-16%)
 • lahko se pojavi tudi bolečina v medenici (4-11%).
Med prvimi znamenji, ki jih ženska opazi, je tako vodeno krvav ali umazano krvav izcedek.

Uporabljenja literatura:

 • Benedet J L et al. Staging Classifications and Clinical Practice Guidelines for Gynaecological Cancer: a Collaboration Between FIGO and IGCS, 3. izdaja. FIGO Committee on Gynecologic Oncology, 2006. 26-36.
 • Borko E, Takač I (ur). Ginekologija, 2. dopolnjena izdaja. Maribor: Univerza v Mariboru, Visoka zdravstvena šola Maribor, 2006. 193.
 • Monga A (ur). Gynaecology by Ten Teachers, 18. izdaja. Velika Britanja: Edwards Arnold Ltd, 2006. 163 – 165.

Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Komentarjev 

 
+2 #1 RE: Rak nožniceposeg tvt o 16:12 20-10-2012
Kaj je to poseg tvt o?
Citat
 

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji