1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Endometrioza

PDF E-pošta

Endometrioza je pogost in kompleksen ginekološki sindrom neznane patogeneze, pri ženskah v rodni dobi. Označuje jo prisotnost endometrijskega tkiva izven običajnega mesta v maternični votlini. Ektopične depozite endometrija lahko najdemo v ovarijih, peritoneju, uterosakralnih ligamentih in Douglasovem prostoru. Redkeje pa tudi izven medenične votline v pljučih. Prevalenca endometrioze v populaciji je 10%, še pogostejša je v povezavi z pelvično bolečino in neplodnostjo.

Zakaj endometrioza nastane?

Več teorij poskuša razložiti način nastanka endometrioze, toda sama patogeneza je še precej nejasna. Najbolj sprejeta teorija govori o retrogradnem refluksu menstruacijskega tkiva v jajcevode med menstruacijo. Menstrualna kri naj bi odtekala skozi jajcevode v trebušno votlino, kjer naj bi se delčki naplavljenega endometrija implantirali na organe v trebušni votlini. Druge možnosti vključujejo metaplazijo celomskega epitelija, motnje embroiološkega razvoja,limfatično in vaskularno širjenje, imunološke in genetske dejavnike. Tako predvidevajo, da pride do invaginacije mezotelija, ki pokriva jajčnik ter metaplazije v endometrijsko tkivo v jajčniku.

Tveganje za nastanek endometrioze se poviša s povečano izpostavljenjostjo endometrijskemu materialu. Tako so krajši menstrualni ciklus, daljše krvavitve in zgodnja menarha dejavniki tveganja za nastanek endometrioze.

Video o endometriozi:

Dejavniki tveganja za nastanek endometrioze:

 • Endometrioza pri mami/sestri
 • Menstruacija daljša od 6 dni
 • Menstruacijski ciklus krajši od 28 dni
 • Uživanje ene ali več alkoholnih pijač na teden
 • Neuporaba oralnih kontracepcijskih tabletk
 • Uporaba tamponov

Kako se endometrioza kaže?

Bolezenski znaki postanejo klinično izraženi v reproduktivnih letih, ko so lezije stimulirane z ovarijskimi hormoni. Najpogostejši simptom je pelvična bolečina. Klasična simptoma sta ciklične bolečine in neplodnost. Pojavlja se tudi bolečina v hrbtu, disparevnija, dishezija (boleča defekacija) in bolečina ob mikciji. Bolečina ni sorazmerna s količino vidne endometrioze ob laparoskopiji, je pa sorazmerna z globino invazije. Pri približno 15-20% bolnic se pojavljajo tudi menoragije ali izvenciklične krvavitve.

Pri mnogih ženskah z endometriozo se pri kliničnem pregledu ne odkrije nikakršnih bolezenskih znakov. Lahko pa se vidi na zunanjem spolovilu ali v sluznici nožnice, manjše modrikasto prosevajoče, trde in na otip boleče boleče vozliče.

Bolezen je povezana tudi z neplodnostjo. Ta je posledica adhezij, ki spremenijo pelvično anatomijo, povzročijo distorzije jajcevodov ter s tem otežijo sproščanje in potovanje jajčeca. Hkrati pa imajo ženske z endometriozo okvarjeno ovarijsko rezervo z malo in manj kvalitetnimi oociti.

Kako potrdimo endometriozo?

Zlati standard za postavitev definitivne diagnoze endometrioze je laparoskopska inspekcija pelvisa, razen če je bolezen vidna v vagini ali drugje.V primerjavi z laparoskopijo ima transvaginalni ultrazvok manjšo vrednost pri diagnozi, lahko pa z njim odkrijemo ali izključimo ovarijski endometriom. Pri endometriozi so lahko povišane vrednosti CA-125 v serumu, vendar v primerjavi z laparoskopijo nima vrednosti kot diagnostično orodje.

Endometrioza - neplodnost

Študije kažejo, da je 30 do 50% bolnic z endometriozo neplodnih.

Endometrioza - zdravljenje

Endometrioza je kronična bolezen zato kirurška ali medikamentozna odstranitev endometriotičnih lezij zagotavlja le začasno izboljšanje.Za zavrtje tvorbe estrogenov se uporabljajo različna zdravila, in sicer progestageni, danazol, gestrinon, analogi GnRH in oralni kontraceptivi (OK). Cilj je inducirati atrofijo ektopičnega endometrija ali prekiniti cikel stimulacije in krvavitve.

Uporabljena literatura:

 • Eshre Guideline for the Diagnosis and Treatment of Endometriosis, dostopno na: http://guidelines.endometriosis.org/index.html
 • Mounsey Anne L, Wilgus Alex, Slawson David C. Diagnosis and Management of Endometriosis, American Academy of Family Physicians. Dostopno na: www.aafp.org/afp.
 • Borko E, Takač I Ginekologija. Visoka zdravstvena šola, 2. dopolnjena izdaja, Maribor 2006.

Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Komentarjev 

 
0 #1 endometrioza in zanositevnosečnost 14:07 13-09-2012
Pozdravljeni!

Zanima me me koliko časa po operaciji (laparaskopija?) ste zanosile oziroma lahko zanosiš??
Citat
 
 
0 #2 RE: Endometriozamate 18:57 13-09-2012
Mislim, da moraš abstiniraš s seksom kakšen mesec po operaciji..
Citat
 

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji