1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
Bolezni na prvo stran Ginekologija Urinska inkontinenca

Urinska inkontinenca

PDF E-pošta

Urinska inkontinenca pomeni vsakršno nehotno uhajanje urina, kar je za postavitev diagnoze potrebno tudi objektivno dokazati. Povzroča zdravstvene, higienske in socialne težave ter prizadetim osebam bistveno poslabša kakovost življenja. Ženskam povzroča zadrego, sram, izgubo samospoštovanja, zaradi česar se izogibajo socialnim stikom. Voda lahko uhaja tudi med spolnimi odnosi, zaradi česar se jim ženske raje izognejo, kar lahko nenazadnje privede tudi do motenj v partnerskem odnosu.    

Kako pogosto se urinska inkontinenca pojavlja?

 

Urinska inkontinencaUrinska inkontinenca je zelo pogosta težava pri ženskah

Urinska inkontinenca je zelo pogosta težava pri ženskah, njena prevalenca je med 12-44%. V Sloveniji je bila leta 1987 opravljena anketna raziskava, s katero so ugotovili 34,4% prevalenco UI, prevalenca v reproduktivnem obdobju je bila 26% in v postmenopavzi 56%. Očitno je torej, da število žensk z UI s starostjo narašča. 13,6% žensk je tako hudo inkontinentnih, da potrebujejo zdravljenje. UI je pogostejša pri:
 • starejših ženskah (v pomenopavzi zaradi pomanjkanja estrogenov)
 • ženskah, ki so večkrat rodile
 • ženskah,ki so rodile otroke z večjo porodno težo
 • ženskah, ki so manj telesno dejavne
 • ženskah, ki imajo ali so imele različne bolezni dihal ali večje operativne posege v področju male medenice
 • ženskah, ki so opravljale težko fizično delo z dvigovanjem težkih bremen
 • dokazan pa je tudi vpliv čezmerne telesne teže in prirojena slabost vezivnega tkiva.
Video, ki govori o urinski inkontinenci:  

Zakaj pride do nehotenega uhajanja urina?

  Za normalno zadrževanje in odvajanje seča je potrebno usklajeno delovanje sečnega mehurja, zapornega mehanizma sečnice in mišic medeničnega dna. Mišica sečnega mehurja (detruzor) je med zadrževanjem seča sproščena, brez nehotenih krčenj, normalna raztegljivost pa omogoča, da se pri nabiranju seča do največje mere (300-500 ml) tlak v mehurju bistveno ne poveča. Na povečano količino seča se mehur prilagaja tako, da se napetost njegove stene povečuje, tlak v mehurju pa ostaja nespremenjen, dokler količina seča ne doseže kapacitete sečnega mehurja. Aktivirano je namreč simpatično živčno nitje, ki inhibira detruzor. Podatki o polnosti mehurja se ves čas prenašajo od mehanoreceptorjev v steni mehurja preko aferentnega živčnega nitja v mikcijski center v sakralnem delu hrbtenjače, od tam pa preko spinotalamične proge v višje možganske centre. Ko količina seča doseže kapaciteto sečnega mehurja, začne človeka tiščati na vodo, detruzor pa se začne refleksno krčiti. Mikcijski center v možganih ta krčenja v neustreznih okoliščinah zavira in tako lahko odložimo mikcijo, ko pogoji zanjo niso primerni.

Akt mikcije je kratkotrajen. Začne se s hoteno sprostitvijo distalnega zapiralnega mehanizma sečnice in mišic medeničnega dna. Temu sledi aktivacija parasimpatikusovega nitja s krčenjem detruzorja in mehaničnim odprtjem vratu mehurja. Krčenje mehurja traja tako dolgo, dokler se le ta ne izprazni. Nato se ponovno aktivira distalni zapiralni mehanizem sečnice.

Razdelitev urinske inkontinence

Absolutna urinska inkontinenca je posledica prirojenih (epispadija, ektopični ureter, extrophia vesicae urinariae) ali pridobljenih nepravilnosti (fistule po porodu, po operacijah, zaradi rakastih obolenj, po obsevanju). Prisotno je stalno uhajanje urina.

Pri relativni UI pa uhajanje urina ni stalno, temveč le občasno ali ob določenih pogojih in jo glede na to delimo na:

 • stresno urinsko inkontinenco(uhajanje urina ob naporu)
 • urgentno urinska inkontinenca (nujno uhajanje urina)
 • mešano urinska inkontinenca (stresna in urgentna)

Najpogostejši tip urinske inkontinence je stresna urinska inkontinenca, ki bi se naj pogosteje pojavljala pri ženskah v predmenopavzalnem obdobju, sledita ji mešana urinska inkontinenca ter urgentna urinska inkontinenca, ki naj bi bile pogostejše v obdobju po menopavzi.

Uhajanje urina med nosečnostjo

Med nosečnostjo lahko pride do stresne urinske inkontinence zaradi povečanega pritiska v trebušni votlini.

Zdravljenje urinske inkontinence

Zdravljenje urinske inkontinence poteka stopenjsko in sprva vedno konzervativno. Za kirurško zdravljenje se odločamo pri neuspehu konzervativnega zdravljenja ob zadovoljivi moči mišic medeničnega dna, pri bolnicah s sfinktersko inkompetenco ter pri hipermobilnosti sečnice. Izbrati moramo operacijo, ki ima zelo ugodne primarne (3 mesece po operaciji) in dolgotrajne uspehe (po dveh ali celo petih letih po operaciji), hkrati pa moramo z izbrano operacijo popraviti hkrati vse težave, ki jih ima bolnica s stresno urinsko inkontinenco (motnje statike ženskih genitalij, stresno urinsko inkontinenco, spolne motnje)

Konzervativno zdravljenje stresne urinske inkontinence, ki je najpogostejša zajema:

 • Keglove vaje
 • funkcionalno električno stimulacijo
 • zdravila - duloksetin (Yentreve), estrogeni v pomenopavzalnem obdobju,alfa-adrenergični agonisti

Uporabljena literatura:

   
 • Ginekologija. 2. dopolnjena izdaja. Maribor: Univerza v Mariboru, Visoka zdravstvena šola. Maribor, 2006
 • http://vestnik.szd.si/st3-s2/st3-s2-171-175.htm
 • http://www.dlib.si/v2/StreamFile.aspx?URN=URN:NBN:SI:doc-8INY94VY&id=69604041-11a9-4980-a48c-1f197c9399d9&type=PDF
 • http://www.drmed.org/javne_datoteke/novice/datoteke/443-13c-cbut.pdf
 • http://www.medrazgl.si/e107_files/public/datoteke/mr05_2_06.pdf
 • http://www.drmed.org/javne_datoteke/novice/datoteke/443-12c-ctrsinar.pdf
 • http://vestnik.szd.si/st3-s2/167-170.pdf
 • I. Žebeljan, I. But: Operativno zdravljenje urinske inkontinence v službi za ginekologijo in perinatologijo SB Maribor, oktober 2004
 • D. McKay art, J. Norman: Gynaecology illustrated, fifth edition, Curchill Livingstone, 2000

Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji