1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Bolezni na prvo stran Bolezni sečil Vezikoureterni refluks

Vezikoureterni refluks

PDF E-pošta

Vezikoureterni refluks (VUR) pomeni zatekanje seča iz sečnega mehurja v zgornja sečila (sečevod in ledvico). Pogosteje se pojavlja pri otrocih in je med najpogostejšimi vzroki za brazgotinjenje ledvic, kar lahko vodi v ledvično odpoves pri najhujših okvarah. Nastane lahko zaradi okvare končnega dela sečevoda (primarni VUR). Ta vrsta VUR pogosto sama izgine z rastjo otroka. VUR pa lahko nastane tudi zaradi številnih bolezni spodnjih sečil (sekundarni VUR), kot so: nevrogeni mehur, vnetje sluznice mehurja, zapora pod mehurjem, podvojitev sečevodov...

Razdelitev

VUR razdelimo v 5 stopenj od najlažje do najtežje oblike.

Simptomi in znaki VUR -a

Bolezen se največkrat kaže z znaki okužbe sečil (visoka temperatura, mrzlica, bolečine v ledvenem predelu, pekoče in pogosto uriniranje).

Zdravljenje

Zdravimo lahko konzervativno ali operacijsko. Konzervativno zdravljenje temelji na spoznanju, da se VUR lahko spontano izboljša ali tudi izgine. Tako zdravimo VUR 1. do 3. stopnje pri bolnikih, ki imajo normalno delovanje ledvic. Gre za dolgotrajno jemanje uroantiseptikov v majhnih odmerkih. Operacijsko zdravimo VUR 4. do 5 . stopnje in VUR pri odraslih. Uporabijo se različne protirefluksne plastike.


Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji