1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Crohnova bolezen

PDF E-pošta

Crohnova bolezen je kronična vnetna bolezen prebavne cevi neznanega izvora. Najpogosteje sta prizadeta terminalni ileum in cekum, drugače pa se lahko pojavi kjerkoli od ustne votline do zadnjika. Najpogosteje se pojavi med 20. in 40. letom in sicer tako pri moških kot pri ženskah. Vzrok je neznan. Domneva se, da naj bi bil kriv bakterijski povzročitelj, imunološki dejavnikim psihosomatski dejavniki in vpliv prehrane. Bolezen se pogosteje pojavlja pri hudih kadilcih.

Simptomi in znaki Crohnove bolezni

V začetni obliki se kaže z bolečinami desno spodaj v tebuhu in bruhanjem in zato zelo spominja na akutno vnetje slešiča. Diagoza se tako postavi šele pri operacji. V kasnejši fazi se bolezen kaže z nespecifičnimi bolečinami v trebuhu, driskami, povišano telesno temperaturo. Lahko pride do zapore črevesa in perforacije. Dolgotrajno vnetje je tudi nevarno za pojav raka, predvsem v širokem črevesu.

V pozni fazi se bolezen kaže tudi s splošnimi znaki kot so:

  • kožne spremembe,
  • spremembe na očeh,
  • slabokrvnost,
  • sklerozantni holangitis,
  • spremembe na sklepih in hrbtenici,
  • nefrotski sindrom...

Zdravljenje Chronove bolezni

Zdravljenje je v osnovi konzervativno dietna prehrana z malo maščob ter veliko beljakovin in vitaminov zdravljenje slabokrvnosti protivnetna zdravila (Sulfasalazin, Mesalazin) imunosupresivi (Azatioprin) kortikosteroidi (Prednizolon) antibiotiki Kirurško se zdravi le ob nastopu zapletov (črevesna zapora, perforacija, fistula, abscesi, krvavitve).


Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji