1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Bolezni na prvo stran Črevesne bolezni Ileus - črevesna zapora

Ileus - črevesna zapora

PDF E-pošta

Ileus - črevesna zaporaZa ileus je značilna trebušna bolečina. Če se pojavi okoli popka, je verjentno zapora v tankem črevesju. Če se pojavi pod popkom, je najverjetneje zapora debelega črevesja.

Ileus je črevesna zapora (tankega ali debelega črevesja), ki nastane zaradi mehanskega dejavnika ali oslabele funkcije črevesja, ki ne omogoča »pretoka« hrane skozi črevo. Mehanski vzroki so: tumorji, kila, žolčni kami, obsežen vnetni proces ... Funkcijski vzroki so: stres, kolike, zastrupitve s težkimi kovinami ... Dejavniki tveganja za nastanek ileusa so kronične vnetne bolezni črevesja (npr. Crohnova bolezen), abdominalni kirurški posegi.

Simptomi in znaki ileusa

Bolezen se kaže z bolečino v trebušnem predelu, pogosto je bruhanje (čim višje v črevesju je zapora, čim pogosteje se pojavlja bruhanje), trebuh je napihnjen. Pri popolni zapori bolnik ne odvaja vetrov. Pojavi se lahko tudi povišana telesna temperatura, trebušni krči.

Zdravljenje ileusa

Ileus je nujno stanje, ki potrebuje čim prejšnjo zdravniško oskrbo. Zdravi se kirurško.


Komentarjev 

 
+2 #1 mariborkaro 10:07 12-02-2013
Nekaj se dogaja v meni .
Po silnem tiščnju na blato se mi potem samo izloči nekaj redkega in nato še en smok blata ...to je vse .Potem nastanejo boleče občutki v spodnjem delu trebuha in kakih 15 cm izpod pasu na levi strani.
Zanima me kaj naj storim ? To traje že skoraj dva tedna .
Citat
 

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji