1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Astma

PDF E-pošta

AstmaAstmatični bolniki zdravila inhalirajo. To naredijo s pomočjo inhalatorjev.

Astma je kronična obstruktivna vnetna bolezen dihal pri kateri pride do zoženja dihalnih poti, ki nastane zaradi pretirane kontrakcije mišic bronhijev (sapnic), edema sluznice in povečanega izločanja sluzi v dihalih. Poznamo ekstrinzično in intrinzično astmo. Pri ekstrinzični astmi so sprožilni dejavniki večinoma alergeni iz okolja (zunanji dejavniki). Ekstrinzična astma je, na primer, poklicna astma (izpostavljenost kovinam, lesu itd) ali alergijska astma (sprožilni dejavniki so pelod, pršice...). Pri intrinzični astmi vzroka nastanka ne poznamo oziroma sprožitelji astme niso zunanji dejavniki. Pri nastanku astme so pomembni dedni dejavniki in dejavniki okolja (predvsem prevelika higiena v zgodnjem otroštvu). Za astmo je značilno, da je zapora dihal začasna (reverzibilna). Pri težjih primerih pa ta zapora postane stalna in jo ni mogoče odpraviti z zdravili. Sprožilni dejavniki so številni, na primer: stres, alergeni (pršica, pelod, les itd), virusne okužbe, menstruacija, razne kemične snovi ... Astma je pogosta bolezen, saj prizadene približno 5% prebivalstva.

Simptomi in znaki astme

Astma se kaže s:

  • težkim dihanjem (dispnejo)
  • kašljem
  • sopihajočim dihanjem s piski
  • bolnik se duši
Pri blažji obliki so simptomi blažje izraženi.

Zdravljenje in zdravila astme

Pri zdravljenju astme se uporabljajo številna zdravila, ki preprečijo oziroma omilijo astmo, vendar jo žal nikoli ne pozdravijo popolno. Antiastmatična zdravila delimo v dve veliki skupini: bronhodilatatorji in protivnetna zdravila. Bronhodilatatorji širijo dihalne poti (npr. salbutamol, ksantini, ipratropium ). Protivnetna zdravila pa zavirajo vnetje (npr. beklometazol, kromoglikat). Na začetku oziroma pri blagi astmi se prične zdravljenje s kratkotrajnimi bronhodilatatorji, ki se po potrebi kombinirajo s kortikosteroidi. Pri zmerni astmi oziroma če predhodno opisano zdravljenje ni uspešno, se dodajo dolgotrajni bronhodilatatorji (npr. formoterol).

Astma in kajenje

Astma je bolezen pri kateri pride do pretiranega odziva na določene škodljive in neškodljive snovi. Veliko teh škodljivih snovi je tudi v cigaretnem dimu, zato se pasivno in aktivno kajenje pri astamatičnih bolnikih močno odsvetuje!


Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji