1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Bolezni na prvo stran Alergije Alergijski kontaktni dermatitis

Alergijski kontaktni dermatitis

PDF E-pošta

Alergijski kontaktni dermatitis je alergijska kožna bolezen, ki nastane po stiku alergena s kožo senzibilizirane osebe. Alergeni, ki najpogosteje povzročijo alergijski kontaktni dermatitis so: razni kozmetični preparati, kovine (nikelj, kobalt), cement, zdravila (neomicin, kortikosteroidi), guma, detergenti, rastline.... Alergijski kontaktni dermatitis poteka po kasnem tipu alergijske reakcije (4.tip alergijske reakcije – za več informacij poglejte članek »alergijske reakcije«) in se ponavadi razvije v 1-3 dnevih po izpostavitvi z alergenom.

Klinična slika alegijskega kontaktnega dermatitisa

Poznamo tri oblike AKD: akutno, subakutno in kronično obliko.  Bolezen se kaže najprej z rdečo kožo na kateri nastanejo izboklinice in mehurčki, ki hitro popokajo. Nastanejo krastice. Spremembe niso ostro razmejene z zdravo kožo. Pri akutni oblike se ne pojavijo vedno vsi stadiji. Pri subakutni obliki so najbolj značilne rdečkaste vzbrsti (papule). Pri kronični obliki pa nastanejo razpoke na koži (ragade), koža je rjavkasto rdeča, zadebeljena in se lušči.

Diagnostika

Za diagnozo je pomembna anamneza, klinični status in epikutano testiranje. Pri epikutanem testiranju, ki je ključna preiskava pri alergijskem kontaktnem dermatitisu, uporabimo vedno standardno serijo alergenov. Le-te nanesemo na zdravo kožo hrbta s posebnim obližem in ga pustimo za 48 ur na koži. Po potrebi lahko dodamo še kakšen drug alergen v netoksični količini.

Zdravljenje akutnega kontaknega dermatitisa

Pri zdravljenju je najpomembnejša odstranitev alergena. Pri blažji obliki uporabljamo hladilne obkladke, pri kronični obliki pa tudi lokalne kortikosteroide. Hude oblike zdravimo s sistemskimi antihistaminiki in kortikosteroidi.


Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji