1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Bolezni na prvo stran Alergije Urtikarija - koprivka

Urtikarija - koprivka

PDF E-pošta

Urtikarija ali koprivka je alergijska kožna bolezen, ki se kaže s ploščatimi in rdečimi kožnimi izpuščaji, ki so nad ravnjo kože in nastanejo zaradi vnetne otekline v zgornji plasti dermisa. Te izpuščaje imenujemo urtike ali koprivke. Ker so izpuščaji podobni izpuščajem, ko nas opečejo koprive, je bolezen dobila ime koprivnica. Pri koprivnici se pojavi močno srbenje.

Zakaj nastane urtikarija

Bolezen lahko sprožijo različni alergeni (hrana, zdravila, piki čebel, pršice, trava...), bolezni kot so sistemski lupus eritematozus, maligne bolezni, fizikalna draženja kože (drgnjenja, UV svetloba, mraz...). Najpogostejši povzročitelji so zdravila, hrana in piki žuželk.

Akutna in kronična urtikarija

Izpuščaji se pojavijo hitro, kmalu izginejo in se lahko spet ponovijo na drugih mestih. Če pojavljanje koprivk traja le nekaj dni (do največ 6 tednov), je to akutna urtikarija. Če se izpuščaji pojavljajo več kot 6 tednov, imenujemo takšno koprivnico kronična urtikarija. Pli blažjih oblikah izpuščaji kmalu izginejo in ni potreben obisk pri zdraniku. Diagnozo urtikarije postavi zdravnik, najpogosteje na osnovi anamneze in kliničnega pregleda.


Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji