kolagen za zdrave sklepe brez bolečin

boleči sklepiObičajno se težave s sklepi začnejo po 40. ali 50. letu, po navadi pa do njih pride predvsem pri starejših. Boleči sklepi so žal precej pogosta težava. Do tega lahko sicer pride tudi zaradi različnih poškodb tekom življenja, tudi tistih mikroskopskih, za katere niti ne vemo niti jih ne opazimo, vendar puščajo posledice. Še večkrat pa do takšnih težav pride zaradi obrabe, ki je žal eden od spremljevalnih znakov staranja. Kljub temu pa to še ne pomeni, da takšnih težav ni možno ublažiti ali da se jim ni mogoče izogniti …

Kako biti brez težav s sklepi?

Čeprav so boleči sklepi žal za marsikoga, predvsem starejšega, nekaj skorajda samoumevnega, kar spremlja njegov vsakdan, pa to še ne pomeni, da se takšnim težavam ne da izogniti. Dejstvo je, da imajo nekateri sicer manj takšnih težav kot drugi, vendar pa četudi se težave že pojavijo, lahko naredimo marsikaj za to, da jih ublažimo. Še lažje pa je s preventivnim ravnanjem poskrbeti za to, da do takšnih težav sploh ne pride. Pri tem so nam lahko v pomoč:
• zdrav življenjski slog,
• ohranjanje primerne telesne teže,
• zdrava prehrana,
• skrb za to, da vsak dan spijemo dovolj tekočine,
• skrb za sprostitev in dovolj počitka,
• redna rekreacija,
• izogibanje napornemu fizičnemu delu,
• izogibanje dejavnostim, pri katerih močno trpijo sklepi,
• pravilno izvajanje določenih telesnih položajev,
• dobra rehabilitacija in dovolj časa zanjo, če slučajno pride do poškodbe,
• jemanje kolagena, ki naredi vezivno tkivo bolj prožno.

Kako deluje kolagen?

Ena od pomembnih snovi, s katero se lahko preprečijo boleči sklepi, je kolagen. To je naravna beljakovina, o kateri se veliko govori predvsem kot sredstvu za lepšo in bolj mladostno kožo. Dejstvo je namreč, da z njegovo pomočjo kožo lahko pomladite, prav tako pa lahko izboljšate tudi videz las in nohtov, pa tudi sklepov. Kolagen je namreč beljakovina, ki jo najdemo v različnih delih našega telesa, saj gre za enega od gradnikov različnih tkiv in organov. Med drugim jo lahko najdemo tudi v vezivnem tkivu in sklepih, ki so zaradi kolagena bolj prožni in trdni ter lažje prenašajo obremenitve.

Zakaj imajo starejši običajno premalo kolagena?

Boleči sklepi se navadno pojavijo pri starejših oziroma so pri mladih redkejši, če že, pa se pojavijo kot posledica poškodbe. Zakaj je to predvsem težava starejših, ni težko ugotoviti. Po eni strani gre za obrabo, saj so sklepi celo življenje izpostavljeni različnim obremenitvam, po drugi strani pa gre tudi za to, da je v telesu s staranjem vedno manj kolagena. Njegova količina v telesu z leti torej upada in to je naravni proces, ki je posledica tega, da se kolagen v mladosti aktivno ustvarja tudi znotraj telesa, kasneje pa temu ni več tako. Zaradi tega imajo starejši običajno v telesu premalo kolagena.

Kako do kolagena?

kolagen sklepiČe želimo več kolagena, lahko za to poskrbimo s prehrano. Goveja juha je lahko dober vir kolagena, tudi žolca in druge podobne jedi ga vsebujejo. Najlažje pa lahko do njega pridemo s pomočjo prehranskega dodatka, ki vsebuje točno toliko kolagena kot ga naše telo dnevno potrebuje. Poleg tega pa takšni dodatki pomagajo telesu tudi do tega, da spet samo začne aktivno ustvarjati kolagen, s čimer je zagotovljeno za to, da ga bo imelo telo na razpolago vedno dovolj ne glede na leta. Tako je možno poskrbeti, da bodo tudi boleči sklepi postali preteklost oziroma da se bodo težave z njimi postopoma ublažile, saj jim bo kolagen gotovo pomagal.

Če ga jemljemo preventivno, pa lahko takšne težave tudi preprečimo. Zaradi tega se je dobro zavedati, da njegova količina v telesu začne upadati že precej zgodaj, lahko celo takrat, ko sploh še ne opazimo starostnih in drugih sprememb. Nekatere raziskave kažejo, da količina te snovi v telesu začne upadati že kmalu po 30. ali celo že po 25. letu, zato je takrat najboljši čas, da začnemo razmišljati o jemanju prehranskega dodatka, ki ne poskrbi le za lepši videz naše kože, las in nohtov, ampak tudi za lažje gibanje naših sklepov.

Comments are closed.